Događaj za mlade Young Čejndžeri – Aktiviraj rural u omladinskom klubu Gamzigrad

Omladinski klub u Gamzigradu biće domaćin prvog u nizu događaja za mlade pod nazivom Young Čejndžeri- Aktiviraj rural, koji će biti održan danas od 17 do 20 časova.

Na događaju će biti predstavljene aktivnosti i programi koji su realizovani u prethodnom periodu uz podršku GIZ-a i Fondacije Ana i Vlade Divac, kao i programi podrške koji se očekuju u narednom periodu za mlade iz ruralnih sredina.

Nakon registracije učesnika, u 17:30 časova, sledi panel diskusija na temu “Aktivizam u ruralnim sredinama” na kojoj će govoriti:

– Anja Stanojević, ambasadorka omladinske politike grada Zaječara, učesnica konkursa omladinskog fonda, inicijativa „Uzmi ili ostavi“ i „B2“ neformalne grupe GimzaZA,

-Boban Radosavljević, učesnik kampa za mlade, inicijativa za podizanje svesti o zloupotrebi psihoaktivnih supstanci „Кad misliš da ti je lepo, izgleda da i nije tako“,

-Nikola Golubović, koordinator Omladinskog kluba u Gamzigradu ,

– Neda Ivković, ambasadorka omladinske politike grada Zaječara

Panel diskusiju će voditi Jovana Mihajlović, ambasadorka omladinske politike grada Zaječara.

Nakon toga, mogućnosti za podršku mladima iz ruralnih sredina u narednom periodu predstaviće Mia Vukić Vitomirović, koordinatorka Кancelarije za mlade grada Zaječara, Miljan Rašić, predsednik udruženja „Društvo Roma“ i Danijela Rašić, inicijativa za formiranje info koordinatora u školama.

Od 18:30 časova u velikoj sali Doma kulture biće održana radionica “Buvljak ideja“. Metodom „World caffe“- a, biće definisani vidovi podrške koji najviše odgovaraju mladima u ruralnim sredinama i pružiće se prilika za razmenu ideja i inspiracija koju će sprovesti Asocijacija za razvoj održivih zajednica – TOC.

Pored Gamzigrada, ovaj događaj biće organizovan i u Vladičinom Hanu, Obrenovcu, Vlasotincu i Prokuplju tokom aprila i maja ove godine. Mladi će imati priliku da čuju inspirativne priče svojih vršnjaka iz kraja koji su osmislili i sproveli najrazličitije inicijative u svojim zajednicama, od kulturnih do ekoloških, i tako unapredili kvalitet života mladih.

Serijal događaja za mlade pod nazivom Young Čejndžeri- Aktiviraj rural realizuje se u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji”, koji u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine sprovodi GIZ.

Cilj projekta je da se unaprede kulturne, ekonomske i socijale mogućnosti za mlade u ruralnim sredinama a jedna od mera podrške odnosila se upravo na opremanje omladinskog kluba u Gamzigradu i podršku u kreiranju programa za mlade koji će se u njemu sprovoditi. Na ovaj način mladi iz Gamzigrada i okolnih sela dobili su svoje mesto za okupljanje, druženje i edukaciju.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *