ZA MEDIA REAGUJE: ZAUSTAVITE STIGMATIZACIJU TIMOČANA

Nakon hapšenja osumnjičenih za zločin u Boru koji je uznemirio javnost čitave Srbije, svi smo se ponadali da će prestati jeziva tabloidna zloupotreba nesreće jednog deteta i njegove porodice. To se naravno nije dogodilo, već se otišlo korak dalje pa je na red došla i čitava Vlaška zajednica, kojoj se iz dana u dan lepe etikete da su primitivci skloni najstrašnijim zločinima, incestoidni, niske inteligencije…

Takve fašističke tvrdnje iznose sadašnji i bivši “panduri”, takozvani analitičari, zakekečeni u studijima opskurnih beogradskih televizija, a podstaknuti pitanjima takozvanih novinara… Svi zajedno iskeženi i izobličeni, zlobom i mržnjom koja ima fašistički prefiks…

Redakcija Za medije iz Zaječara zbog toga zahteva od organa krivičnog gonjenja i regulatornih tela za medije da odmah reaguju i svako u skladu sa svojom nadležnošću najstrožije sankcioniše očigledno i kontuinirano kršenje zakona i promociju govora mržnje.

Napominjemo da u Timočkoj Krajini Srbi i Vlasi vekovima žive bez zabeleženih sukoba motivisanih etničkom pripadnošću. Takođe, mi Timočani često ne znamo ko je vlaškog, a ko srpskog porekla. Jednostavno delimo dobro i zlo. A sada čini se da zlo kuca na naša vrata!

Već smo decenijama navikli da nas tzv. beogradska elita omalovažava i ponižava na mnogo načina. Arogancija prestoničkih kvazi autora se može videti i u filmskom i serijskom programu, gde se glupo karikiraju naš dijalekt, običaji, kultura… Navešćemo samo najekstremnije primere, kao što je serija “Crna svadba”, koja se referiše na stvarni tragični događaj (masovno ubistvo u Jabukovcu), a zatim morbidna fikcija vezana za vlaške običaje postaje sredstvo za prikupljanje gledanosti i sve to na nacionalnoj televiziji. Uskoro ćemo imati priliku da vidimo i drugu sezonu tog opskurnog formata. Takođe, film “Munje II” mlađu populaciju “edukuje” da u istočnoj Srbiji žive čudaci sa ovčijim šubarama na glavama…Apsurd je u tome da je svaka vlaška svadba neuporedivo prijatnija i kulturnija od subotnjeg izlaska u beogradske klubove i/ili splavove…

Što se zločina tiče nećemo se spuštati na taj nivo da na isti način odgovaramo, ali podsećamo na ćevape od ljudskog mesa o kojima je govorio Aleksandar Vučić, predsednik Srbije. Zamislite koliko bi strašna i uvredljiva bila generalizacija takvog zverstva koje su učinili kriminalci iz Beograda!

Ono što nas najviše zabrinjava je činjenica da poslednji slučaj na koji javno ukazujemo, nije presedan već poprima oblik kampanje, a svi dobro znamo kako su se slične kampanje etničkog etiketiranja završavale. Zbog toga apelujemo na prestoničke medije da ne daju prostora šovinističkom ološu da seje mržnju.

Verujemo da se klica takvog razdora u Timočkoj Krajini neće primiti jer nikada i nije, na šta smo izuzetno ponosni!

Redakcija Za media

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo, Vesti Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *