Svetski dan zdravlja: Moje zdravlje, moje pravo

Svetski dan zdravlja obeležava se 7. aprila na svim kontinentima pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije.

Odluka da se ovaj dan obeležava kao Svetski dan zdravlja doneta je na osnivačkoj skupštini ove organizacije, održanoj od 24. juna do 24. jula 1948. godine u Ženevi, pošto je 7. aprila iste godine odluka o konstituisanju SZO zvanično stupila na snagu nakon što je i poslednja država članica UN ratifikovala ovu odluku.

Ove godine pod temom „Moje zdravlje, moje pravo” Svetski dan zdravlja stavlja akcenat na fundamentalno pravo svakog pojedinca na dostojanstven život, naglašavajući pravo na zdravlje kao neotuđivi deo ljudskih prava. U trenucima kada se globalna zajednica suočava sa nizom izazova, uključujući pandemije, klimatske promene, ekonomske nestabilnosti i socijalne nepravde, borba za pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti postaje još važnija.

Povodom Svetskog dana zdravlja, Crveni krst Zaječar u saradnji sa Udruženjem penzionera, a uz podršku Narodnog muzeja u Zaječaru, organizovaće predavanje za starije građane na temu zdravi stilovi života, pokaznu vežbu prve pomoci i predavanje na temu Psihološka prva pomoć, u Radul begovom konaku. Početak je u 11 sati.

foto: Pexels i  plakat/SZO

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *