Četvrt veka od NATO agresije

Pre 25 godina, 24. marta 1999. godine, počela je vojna akcija NATO-a bombardovanja Jugoslavije i trajala je 78 dana. Tokom  dva i po meseca bombardovani su vojni ciljevi, kasarne, postrojenja, ali i civilni objekti – bolnice, fabrike, mostovi, pruge, ostala infrastruktura, medijske kuće i predajnici, skladišta energenata.

Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije tokom vazdušne agresije NATO ubijeno je 2.500 civila, među njima 89 dece i 1.031 pripadnik Vojske i policije. Prema istom izvoru, ranjeno je oko 6.000 civila, od toga 2.700 dece, kao i 5.173 vojnika i policajaca.

Zaječar ne zaboravlja heroje koji su izgubili živote braneći otadžbinu. Sećanje na herojski otpor građana, kao i pripadnika vojske i policije, i danas, posle 25 godina ne blede. Tome svedoči i manifestacija „Srcem protiv NATO agresije“ koja se i ove godine realizuje u Zaječaru, u organizaciji Udruženja veterana Posebnih jedinica policije, uz podršku Nezavisnog sindikata policije KC Zaječar.

Manifestacija je počela minutom ćutanja i polaganjem venaca i cveća na spomen obeležje stradalim policijskim službenicima, ispred Policijske uprave u Zaječaru.

Vence su položile delegacije: Grada Zaječara, Nezavisnog sindikata policije Zaječar, Vojnog sindikata Srbije, Udruženja građana veterana, Vojne policije Srbije i SUBNOR-a Srbije, SUBNOR-a Zaječar, Udruženja ratnih vojnih invalida, Organizacije rezervnih vojnih starešina Zaječar.

Venci su položeni i na „Spomen obeležje žrtvama NATO agresije“ ispred vojnog odseka.

Pored pripadnika vojske, članova boračkih organizacija, cveće su položili i članovi porodica stradalih boraca.

Nakon toga, u Hramu rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru služen je parastos svim poginulim pripadnicima Odreda posebne jedinice policije na području Kosova i Metohije.

Ceremonija je nastavljena u zaječarskom pozorištu, gde je otvorena izložba slika pod nazivom „U zaštiti otadžbine“, na kojoj su prikazane fotografije pripadnika 36. i 86. odreda Posebnih jedinica policije u sprovođenju policijskih aktivnosti 1998. i 1999. godine na području Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije.

Današnjoj manifestaciji „Srcem protiv NATO agresije“ prethodila je i akcija dobrovoljnog davanja krvi, koja je organizovana u saradnji sa Crvenim krstom Zaječar i Zavodom za transfuziju krvi iz Niša.

preuzeto: Radio Magnum

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo, Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *