Pedeset dana blokade puta u Krivelju, pregovori na čekanju (VIDEO)

Meštani Krivelja održali su sinoć konferenciju za novinare na dan kada je obeleženo 50 dana blokade puta kroz selo, zbog nezadovoljstva stanovnika koji trpe negativne uticaje rudarenja od kompanije “Zijin Koper Bor”. Ubrzo po početku pregovora poslali su “Zijinu” Sporazum o regulisanju međusobnih obaveza, međutim kako se tokom poslednjih 18 dana niko od relevantnih subjekata nije obratio meštanima, u selu najavljuju sve oblike građanske neposlušnosti ukoliko do kraja nedelje pregovori ne budu nastavljeni.

Kako se dalje čulo tokom konferencije, u selu se zalažu za kompromis ali ako druga strana ćuti nema dijaloga. Programske osnove “Zijin” bi trebalo da potpiše što pre jer je to garancija da će eksproprijacija biti izvršena po njima prihvatljivim uslovima i da će uslediti kolektivno preseljenje sela, uz pravno obavezujuća i planska dokumenta koja će omogućiti izgradnju novog sela i procenu imovine po aktuelnim tržišnim cenama. Takođe žele da osnove dopune neplaniranim troškovima preseljenja od 30 hiljada evra po domaćinstvu jer je do sada u slobodnoj pogodbi pojedinim meštanima isplaćivana ista suma za neplanirane troškove.

Insistiraju da se svi rokovi koje su zadati u njihovim zahtevima ispoštuju jer su u selu sve teži uslovi života, a zalažu se i za poštovanje kratkoročnih zahteva koji se uglavnom tiču uređenja mosta i puteva jer će, kažu, ljudi ovde morati da žive do konačne odluke o preseljenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *