Registrovan prvi slučaj malih boginja na istoku Srbije

Prvi slučaj malih boginja (morbila) na području dva okruga koje pokriva Zavod za javno zdravlje „Timok“ – Zaječarskog i Borskog, registrovan je kod odrasle osobe iz Bora, koja je nedavno boravila u inostranstvu. Obolela žena hospitalizovana je u zaječarskom Zdravstvenom centru, prenosi Radio Magnum.

Na teritoriji Srbije, za sada je registrovano 27 potvrđenih slučajeva malih boginja, od koji je jedan slučaj sa teritorije Bora.

Za sada na teritoriji Zaječarskog okruga nije registrovan ni jedan slučaj malih boginja.

Podsetimo, nakon skoro 10 meseci, u Srbiji je prvi slučaj malih boginja prijavljen ove godine 8. februara kada je, kako je naveo „Batut“, prijavljena porodična epidemija sa dve obolele osobe – jedna nevakcinisana osoba koja pohađa srednju školu i jedna odrasla osoba koja je imala podatak u medicinskoj dokumentaciji da je preležala tu bolest u dečjem uzrastu.

Lekari su za Magnum radio potvrdili da je nedovoljno dece vakcinisano protiv malih boginja da bi se stvorio kolektivni imunitet, pa postoji mogućnost izbijanja epidemije ove zarazne bolesti, koja je smatrana iskorenjenom.

Za kolektivni imunitet, neophodno je da obuhvat vakcinacije bude najmanje 95 odsto.

Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ dostavio je svim zdravstvenim ustanovama u zemlji predlog mera za pooštren nadzor. Te mere podrazumevaju prijavu svake sumnje, laboratorijsku dijagnostiku, izolaciju, lečenje pacijenta, epidemiološki nadzor, zdravstveni nadzor, kao i imunizaciju kontakata osetljivih osoba koji su bile u kontaktu sa obolelima unutar 72 sata.

MALE BOGINJE – NAJZARAZNIJE OBOLJENJE

Govoreći o malim boginjama, doktorka Žaklina Najdić, pedijatar, ističe da je to tipična bolest dečjeg uzrasta. Najčešće obolevaju deca između prve i pete godine i ranog školskog uzrasta.

„Počinje kao sve virusne bolesti pošto su ulazna vrarta za infekciju gornji delovi respratornih puteva, nos, konjuktive i usta. Počinje jednim gripoznim stanjem koje se karakteriše opštim lošim stanjem, malasksalošću, temperaturom, koja postepeno, kako se bolest razvija, postaje sve viša, može da ide i do 40. Taj stadijum traje desetak dana“, objašnjava doktorka Najdić.

Nakon stadijuma inkubacije nastaje osipni stadijum.

„Treba reći, pošto se često mešaju male boginje i varičela, kod malih boginja ospa nastaje prvo u kosmatom delu glave, odnosno iza ušiju, na čelu i na licu i spušta se naniže prema trupu i ekstremitetima. Koža je topla, baršunasta, vlažna, fina na dodir i postoje delovi kože koji nisu zahvaćeni. Mogu biti zahvaćeni i dlanovi i tabani“, navodi doktorka Najdić.

Karakteristično za male boginje, kada je reč o kliničkoj slici, prema rečima doktora Nenada Ristovića, infektologa, je da dete ima izraz „plačne maske“.

„Imamo konjuktivitis, sekreciju iz nosa, blago otečene kapke, pošto je otežano disanje na nos imamo poluotvorena usta, disanje na usta, usne suvlje, zažarenost obraza, obično se u to vreme javlja temperatura, i to karakteriše izraz „plačne maske“. U tih dan, dva, tri mogu se videti male mrlje, beličaste tačkice na crvenoj osnovi u visini kutnjaka“, navodi doktor Ristović i dodaje da se iz tog stadijuma prelazi u osipni stadijum.

Doktor Ristović, govoreći o malim boginjama citira doktora Kostu Todorovića „oca srpske infektologije“ koji navodi da je kontagioznost, odnosno zaraznost ovde na prvom mestu među svim infektivnim bolestima.

„Šta to znači? Ukoliko u jednu prostoriju gde se nalazi 100 dece nezaštićeno, uvedemo jednu osobu koja će biti dovoljno dugo u tom prostoru i imati dovoljno vremenski dug kontakt sa njima, svih 100 će biti inficirano za period inkubacije koji bude prošao. Ovo je nešto što smo znali i pre 80 godina. Smatra se najzaraznijim oboljenjem“, navodi doktor Ristović.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO), nedavno je upozorila da je neophodno da sve zemlje povećaju vakcinalni obuhvat da ne bi došlo do „eksplozije“ slučajeva malih boginja u Evropi i epidemije

I VELIKI KAŠALJ HARA SRBIJOM

Od početka godine na teritoriji Srbije prijavljeno je ukupno 849 potvrđenih slučajeva velikog kašlja.
Na teritoriji Borskog okruga od početka registrovanja prvog slučaja velikog kašlja (od sredine prošle godine), registrovano je ukupno 15 slučajeva i to: na teritoriji opština Bor i Majdanpek po šest slučajeva, dok je u opštini Negotin registrovano tri slučaja. Jedna beba iz Bora, preminula je od velikog kašlja.
Za sada na teritoriji Zaječarskog okruga nije registrovan ni jedan slučaj velikog kašlja.

Stručnjaci poručuju: Ukoliko svoje dete niste vakcinisali u terminu kada je to trebalo učiniti, nećete zakasniti ukoliko to učinite danas, a sutra, sutra će možda već biti kasno.

Izvor: radiomagnum.rs

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *