Karavan francuskog filma stiže u Zaječar

U saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji, a u okviru obeležavanja Meseca frankofonije, u Zaječar stiže filmski karavan.

Tokom narednih dana u Pozorišnom muzeju biće prikazani francuski filmovi sa titlom na srpski jezik, iz ciklusa „Rediteljke“. Četiri rediteljke, četiri različite priče koje opisuju uspone i padove u profesionalnom životu, suočavanje sa životom odrasle osobe, želju i ljubav…

U ponedeljak, 4. marta, biće prikazan film “Zaljubljena Anais”.  Anais nas vodi kroz jedno zavodljivo, duhovno, razigrano ostvarenje francuske kinematografije.

Ostvarenje “Beskrajno leto” biće prikazan u utorak, 5. marta, “Plejlista” u četvrtak, 7. marta, dok će u petak, 8. marta, poslednjeg dana Francuskog filmskog karavana, publika biti u prilici da pogleda film pod nazivom “Baš me briga”.

Projekcije su od 19 sati, a ulaz je besplatan.

Organizatori su ovim ciklusom filmskih ostvarenja želeli da sugrađankama ulepšaju Dan žena.

Svake godine, mart je u celom svetu u znaku frankofonije. Frankofoniju čini 300 miliona ljudi koji na pet kontinenata govore istim, francuskim jezikom. Ujedno, frankofonija predstavlja i institucionalno sredstvo posvećeno unapreženju francuskog jezika i uspostavljanju političke, obrazovne, ekonomske i kulturne saradnje izmežu 88 država i Vlada članica Međunarodne organizacije frankofonije ( IOF). Francuski institut u Srbiji pedstavlja filmski ciklus posvećen rediteljkama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *