OŠ Ljuba Nešić: Kvalitetno i bezbedno vreme na društvenim mrežama i internetu

U Osnovnoj školi “Ljuba Nešić” u toku školske godine biće sproveden Erasmus+ projekat “Učenje kroz igru: zabavno i bezbedno” (“Learning by gaming: funny and safe”), za koji je škola dobila grant od Evropske Unije. Projekat je počeo 1. oktobra 2023. i trajaće do 1. oktobra 2024. godine.

Cilj projekta jeste unapređenje digitalnih kompetencija nastavnika i učenika kroz učenje, osnaživanje nastavnika sa kreiranjem digitalnog sadržaja u nastavi, ali i buđenje svesti kod dece o kvalitetnom i bezbednom provođenju vremena na društvenim mrežama i internetu.

Projektni tim je novembra i decembra prošle godine boravio na dvema mobilnostima u Italiji, nakon čega je usledila implementacija projekta kroz raznovrsne školske i vanškolske aktivnosti.

Na obuci “Učenje zasnovano na igri i gejmifikacija u nastavi” u Firenci školu su predstavljale učiteljica Ljiljana Janković, nastavnica informatike Marijana Mladenović i nastavnica muzičke kulture Nataša Stanimirović. One su se upoznale sa različitim digitalnim alatima za kreiranje kvizova, prezentacija, igrica i veštačkom inteligencijom, koji nastavne sadržaje donose na novi, zanimljiviji i kreativniji način učenicima kroz časove obrade i utvrđivanja gradiva.

Na obuci “Digitalna dobrobit: novi izazov za učenike i nastavnike” u Rimu školu su predstavljali pedagog Tatjana Milisavljević Petrović, nastavnica italijanskog jezika Marina Stanojlović Mirčić i nastavnik fizičkog vaspitanja Bojan Živković. Oni su se susreli sa različitim tumačenjima i statistikama o benefitima interneta, ali štetnosti nekontorolisane upotrebe društvenih mreža, što utiče na mentalni razvoj učenika.

Tokom januara članovi Erasmus+ tima su održali dve obuke za kolektiv škole: radionicu o učenju zasnovanom na upotrebi igrica i gejmifikacije u nastavi, kao i predavanje o dobrobiti i štetnosti društvenih mreža i interneta. Obukama je, u dva dana, prisustvovalo 34 nastavnika i učitelja, odnosno preko 70% nastavnog osoblja škole. Ono što sledi jeste diseminacija projekta – ogledni časovi i radionice, aktivnosti sa roditeljima, širenje rezultata projekta sa drugim školama i lokalnom zajednicom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *