Osnovno tužilaštvo: Saopštenje PU Zaječar o krađi zgažene košute nije istinito, izvršena su krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti! (VIDEO)

Nakon odgovora Osnovnog javnog tužilaštva u Zaječaru, na pitanja našeg portala, potvrđena su saznanja novinara Za medije da PU Zaječar u ovom slučaju prikriva krivična dela umesto da ih rasvetljava.

U odgovoru na pitanja Za medije, osnovni javni tužilac Slaviša Dimitrijević kaže da je Policijska uprava Zaječar obavestila Tužilaštvo o uviđaju od 6. oktobra, nakon što su na putu Zaječar – Negotin, članovi Lovačkog društva Salaš pronašli krhotine nepoznatog automobila i iznutrice nepoznate divljači i da se Tužilaštvo tada nije izjasnilo, kako navodi PU Zaječar, da ako nema tela zgažene životinje nema ni dela, jer u tom slučaju su izvršena krivična dela krađe ili utaje, koja se gone po službenoj dužnosti.

Zanimljivo je da iz odgovora osnovnog javnog tužioca možemo da zaključimo da je PU Zaječar prikrila tužilaštvu uviđaj od 5. oktobra, koji je održan odmah nakon udesa kada je na licu mesta bila patrola saobraćajne policije, havarisano vozilo, vozač i pregažena košuta, koja je nakon toga volšebno nestala, objašnjava Dušan Vojvodić jedan od novinara Za medije koji istražuje ovaj slučaj.

“O tom uviđaju od petog oktobra dvadeset treće godine, kada se zapravo dogodila saobraćajna nezgoda i kada je usmrćena košuta i kada je na putu bilo slupano vozilo, šlep služba, mnogo svedoka, policija, se gotovo ništa nije znalo dok Za medija nije utvrdila sve okolnosti i objavila ih. Zatim smo postavili pitanje Policijskoj upravi i oni su priznali da se taj uviđaj dogodio, ali da nije evidentiran i da je jedan muškarac koji je vozio automobil i koji je udario u košutu, zapravo zamolio policijske službenike da oni to ne evidentiraju. Pa oni to nisu uradili, nisu pozvali ni lovačko udruženje, niti predali košutu lovačkom udruženju već su ceo događaj zataškali. U policiji je vođen disciplinski postupak protiv trojice pripadnika policijske uprave, i oni su za to sve što su uradili kažnjeni za lakšu i težu povredu radne discipline, nešto slično kao da su nekoliko puta zakasnili na posao”, objašnjava Vojvodić.

Problem se u ovom slučaju ogleda u tome što nisu u pitanju povrede radne discipline policijskih službenika, već je reč o prikrivanju saobraćajnog udesa nakon koga su prema rečima Osnovnog tužioca počinjena krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti.

Novinar Dušan Vojvodić dodaje –  “PU Zaječar, na čelu sa načelnikom Igorom Jevtićem osim što lažno informiše javnost, lažno informiše tužilaštvo, a sve sa ciljem da prikrije krivična dela koja su počinili policijski službenici, e sad ja postavljam pitanje da li načelnik Jevtić čini krivično delo kad prikriva krivična dela koja su počinili pripadnici Policijske uprave u Zaječaru”.

Osnovno javno tužilaštvo u odgovoru na naša pitanja navodi i da je za prikupljanje dokaza zadužena policija i poziva novinare Za medije da svoja saznanja podele sa Tužilaštvom.

“Tužilaštvu su u ovom slučaju očigledno vezane ruke, jer nije realno očekivati da će nakon višemesečnog prikrivanja krivičnih dela, policijski službenici PU Zaječar sada voditi istragu sami protiv sebe. S druge strane mi novinari ne možemo da preuzmemo ulogu istražnih organa, jer pravila naše profesije nalažu da zaštitimo svoje izvore, koji su u ovom slučaju izuzetno uplašeni jer vide da policija umesto da otkriva krivična dela ona ih prikriva”, zaključuje Vojvodić.

Ukoliko ovaj slučaj ostane bez valjanog epiloga, postoji bojazan da će u PU Zaječar biti uvedena nova praksa, da se događaji i uviđaji mogu brisati iz evedencije i prikrivati, pa se postavlja pitanje da li će se sledeći put štetne posledice meriti ljudskim životima, a ne krađom zgažene divljači. Zbog toga će Za medija nastaviti da postavlja pitanja i insistira na rasvetljavanju ovog slučaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *