Upozorenje vatrogasaca: Višestruko povećan broj požara

Na području Policijske uprave Zaječar, od početka februara evidentiran je 101 požar, od kojih 46 na otvorenom prostoru, dok su u istom periodu prošle godine bila 84 požara.

Zbog povećanog broja požara na otvorenom, Odeljenje za vanredne situacije u Zaječaru, apeluje na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru jer na taj način ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima, rekao je za Radio Magnum Igor Dimitrijević, načelnik Odeljena za vanredne situacije u Zaječaru.

Narednih dana biće pojačana kontrola sprovođenja mera zaštite od požara na otvorenom a protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka biće pokrenuti prekršajni postupci. Dimitrijević podseća da je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume zabranjeno, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara, a za nepoštovanje ove odredbe za fizička lica predviđena je kazna od 10.000 do 50.000 dinara.

U Zaječaru i susednim gradovima održane su sednice Štabova za vanrеdnе situacijе, na kojima su donеte Narеdbe o hitnom prеduzimanju prеvеntivnih mеra zaštitе od požara na otvorеnom prostoru, a to će biti i tema Okružnog štaba.

Slična situacija je i u drugim delovima zemlje, pa su od počеtka fеbruara na tеritoriji Srbijе еvidеntirana 1.492 požara na otvorеnom prostoru, dok ih je u istom periodu lane bilo 226.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *