Uoči Sretenja, ministar Selaković u zaječarskom muzeju otvorio izložbu posvećenu srpskim vladarima

Povodom Dana državnosti, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, otvorio je danas, u Narodnom muzeju u Zaječaru, izložbu pod nazivom „Kako pamtimo vladare? Predstave Obrenovića iz Kabineta grafike Narodnog muzeja u Beogradu“. Autor izložbe je Jasmina Ćukić, kustoskinja Narodnog muzeja Srbije.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić i vladika Ilarion.

„Obeležavanje Dana državnosti je prilika da se pokaže koliko zaista sami sebe poštujemo, cenimo ali i da se podsetimo zašto taj dan proslavljemo“, kazao je Selaković na otvaranju izložbe.

Ministar je naglasio da su naši preci, a među njima su oni koji su živeli na ovim prostorima, uspeli nešto što nikome u Evropi toga vremena nije pošlo za rukom.

„Uspeli su nadljudskom borbom da dođu do osamostaljenja, do nezavisnosti međunarodno priznate i na kraju do oslobođenja i ujedinjenja svih srpskih zemalja. U tim borbama, ovaj kraj Srbije, Timočka krajina, Veljkova krajina dala je izuzetan doprinos. U samom Prvom srpskom ustanku jedan od najvećih srpskih junaka svih vremena, Hajduk Veljko Petrović iz Lenovca, svojim junaštvom dao je neverovatan doprinos tom osvešćivanju srpskog naroda i vaskrsu srpske državnosti“, kazao je Selaković i naglasio da je praznik Sretenje samo jedan od načina da se setimo naših predaka, naših vladara koji su Srbiju gradili, da dobijemo nadahnuće da Srbiju unapređujemo i da je stvaramo još boljom za naše potomstvo.

Izložba “Kako pamtimo vladare?” predstavlja 25 radova iz Zbirke crteža i grafika srpskih autora 18. i 19. veka iz Kabineta grafike Narodnog muzeja u Beogradu. Ovi odabrani radovi pružaju uvid u različite aspekte vizuelne reprezentacije vladara dinastije Obrenović.

Na izložbi možete videti portrete vladara koji otkrivaju način konstruisanja predstave o vladarskom liku, kao i prikaze istorijskih događaja koji su gradili legitimitet i kult dinastije tokom vladavine kneza Miloša, kneza Mihaila i kneza Milana Obrenovića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *