Nastavak afere KOŠUTA: Kako PU Zaječar prikriva krivična dela? (VIDEO)

ZA MEDIA već nekoliko meseci istražuje aferu zgažene košute koja je volšebno nestala, kao i ulogu pripadnika PU Zaječar u tom slučaju, koji čine sve da ga zataškaju. Tim povodom više puta smo postavljali pitanja PU Zaječar i MUP-u Srbije a danas smo nakon više urgencija dobili i odgovor koji jedino možemo okarakterisati kao tragikomičan.

Vozilo marke Volvo,  italijanskih registarskih oznaka, udarilo je i usmrtilo košutu na putu  Negotin – Zaječar, 5. oktobra 2023. godine. Na lice mesta izašla je policija, oštećeno vozilo je odšlepano, usmrćena košuta nestala, a informacije izbrisane iz registra PU Zaječar.

Kako je jedan od očevidaca događaj  istog dana prijavio Lovačkom udruženju Salaš, oni su, iznenađeni da ih policija o tome nije obavestila, narednog dana na putu pronašli delove automobila i iznutrica životinje, pa pozvali zaječarsku policiju, koja je tek tog dana napisala zapisnik.

“Petog oktobra se to desilo. Naš član udruženja je video vozilo koje je tu neposredno, preko puta mesta gde stojimo, udarilo u životinju i video je da je to košuta. Pored je bilo havarisano vozilo, a životinja u kanalu. U povratku iz Beograda sutradan, pitao sam čuvara, koji je zaposlen u Lovačkom udruženju, da li je mnogo havarisan auto, šta je sa životinjom, je li košuta ili jelensko tele, a on kaže niko nije prijavio, niko nije zvao za preuzimanje divljači. Izašli smo na lice mesta, čisto da vidimo šta se to desilo, da nije životinja eventualno tu…Na tom mestu, tu preko puta nas, pronašli smo krhotine od vozila, plastiku, delove stakla, od fara verovatno ili žmigavaca, i tragove životinjske krvi i par delova creva, koji verovatno potiču od životinje koja je pregažena”, rekao nam je Ivan Milutinović iz LU Salaš.

Produkcija ZA MEDIA je istraživanjem slučaja došla do svih činjenica o događaju i snimila neke od aktera priče koji su imali hrabrosti da govore javno,

“Tog 5. oktobra sam dobio poziv da se dogodila saobraćajna nesreća na putu Zaječar – Negotin. Kad sam stigao čuo sam da se radi o divljači koja je izletela na kolovoz i auto italijanskih tablica, volvo čini mi se, udario je divljač. Ja sam to vozilo utovario na šlep službu i krenuo prema selu Braćevac. Kad smo se okrenuli, pošto je išao iz pravca Negotina, video sam krv na asfaltu, i čovek je ispričao da se radi o krupnoj divljači, košuta je valjda bila. Auto sam sa tim čovekom tamo istovario i pošao sam nazad za Zaječar. Usporio sam na licu mesta, pošto je to krupna divljač, zanimljivo je, da vidim da li se vidi, ali nisam video”,  ispričao nam je Dragan Stamenković Montoja, vlasnik Šlep službe “Montoja”.

Na naše pitanje da li je na mestu događaja video policiju, Stamenković je odgovorio:

“U trenutku kada sam ja stigao na intervenciju policija je završila uviđaj ili je uviđaj bio u toku, ne mogu da se setim, ali da, policija je bila tamo.”

Nakon što smo utvrdili da je policija prikrila događaj od 5. oktobra, zatražili smo od PU Zaječar i MUP-a Srbije odgovore na mnogobrojna sporna pitanja jer krađa košute predstavlja krivično delo, s obzirom na to da je cena divljači veća od 300.000 dinara. Tek nakon upornog insistiranja, stiglo je zvanično saopštenje PU Zaječar.

Saopštenje policije prokomentarisao je Dušan Vojvodić, jedan od novinara koji istražuje ovaj slučaj:

“To što su nam poslali kao odgovor je najblaže rečeno ili u najmanju ruku tragikomično i uvredljivo jer odgovorima nam ukazuju da oni zapravo misle da smo mi jezivo glupi i da takvim odgovorima mogu zapravo da prikriju i niz krivičnih dela u aferi KOŠUTA.

Evo da pogledamo šta su odgovorili pripadnici Policijske uprave Zaječar na naša pitanja.

Kažu da je jedan muškarac 5. oktobra prošle godine prijavio saobraćajnu nezgodu, da je udario divljač na putu i da je policijska patrola prvo izašla na teren, pa nije uspela da pronađe mesto događaja, pa je onda taj isti muškarac nešto kasnije ponovo pozvao PU, oni su izašli na teren, pronašli vozilo koje je značajno oštećeno, i da je taj muškarac zapravo od njih tražio da ne evidentiraju događaj, jer eto, materijalna šteta je njegova a nema zgažene divljači,odnosno košute i nema drugih tragova koji bi ukazivali da je divljač zgažena.

Policija je, naravno, pristala na to, nije evidentirala događaj i to se tako završilo, košute zapravo nije ni bilo. Suština je da je košute i te kako bilo, mi imamo tri, ali bukvalno tri očevica i mi smo to snimili i zabeležili”, kaže nam Vojvodić i nastavlja….

“Košuta ima negde oko 300 kg i nalazila se dvadesetak metara od vozila koje je udarilo u nju, koje je bilo teško oštećeno, koje je odšlepano, nije bilo u voznom stanju da pretpostavimo da je moglo da se odveze samo. To vozilo je prevezeno u selo Brusnik. Taj jedan muškarac ima svoje ime i prezime, mi smo ga utvrdili, on živi u Brusniku i trenutno se nalazi u inostranstvu.

Dakle, Policijska uprava sve što je utvrdila je suprotno činjenicama, suprotno istini, i sve to ukazuje na ozbiljne zloupotrebe policajaca koji su postupali u tom slučaju.

Šta se dešava dalje? Narednog dana, 6. oktobra, policiju je pozvao upravnik LU Salaš i prijavio svoja saznanja da je zgažena košuta i da se on upravo nalazi na delu puta gde se to dogodilo. Kako je to znao predstavnik LU? Pošto su članovi LU naišli, videli zgaženu košutu, videli udes, videli saobraćajnu policiju i prijavili to lovačkom udruženju. Međutim, narednog dana policija ponovo izlazi i šta zatiče? Policija je tada izašla na lice mesta i utvrdila da na delu puta postoje, pazite sada, delovi nepoznatog vozila. Znači, to nije ono vozilo od dan pre, koje je postalo nepoznato, kao i što vozača tog vozila nazivaju “jedan muškarac”. Ne, vozilo nije nepoznato, vozilo je vlasništvo čoveka čiji identitet znamo, i to vozilo je imalo italijanske tablice, marke Volvo, mi smo to utvrdili”, kaže Vojvodić i dalje komentariše saopštenje PU Zaječar…

“Zatim, policija je utvrdila da se nalaze tragovi nepoznatog vozila, kao i tragovi za koje se sumnja da su krv i iznutrice nepoznate životinje. Sutradan na licu mesta gde se sve to dogodilo, nađeni su tragovi nepoznatog vozila, krv i iznutrice životinje. Dakle, tu je bila i košuta. Gde su krv i iznutrice, tu je i košuta jer ja sumnjam da košuta bez iznutrica može da ode, a isto tako sumnjam da može nešto da je pojede jer ima 300 kg, osim ako nema tiranosaurusa negde u okruženju, pa da je došao i pojeo košutu. Mislim, ovo saopštenje je na tom nivou, pa malo i ironišem, razumećete šta je moj pravi razlog.

O svemu tome, da je sada nepoznato vozilo udarilo u košutu i da ima tragova divljači, policija obaveštava Osnovno javno tužilaštvo u Zaječaru, koje se izjasnilo da pošto nema tela životinje, nema ni dela.

Zamislite, molim vas, to je na nivou holivudske “c” produkcije iz pedesetih godina prošlog veka. Eto tako mali Perica zamišlja avion. Nema tela, nema dela.

Da, ima iznutrica, ima krvi, ima delova oštećenog vozila, ima saznanja da je događaj bio prijavljen dan ranije, ali Tužilaštvo kaže, nema tela, nema dela”, objašnjava nam novinar Dušan Vojvodić, koji najduže istražuje aferu KOŠUTA.

Apsurd je u tome da činjenica da nema tela zgažene košute ukazuje na krivično delo.

Inače, afera KOŠUTA ostala bi skrivena od očiju javnosti da redakcija ZA MEDIJE nije mesecima istraživala čitav događaj.  Nije nam jasno zašto se policija nije bavila svojim poslom i zašto umesto da rasvetljava krivična dela ona ih prikriva?

“Šta zatim radi Policijska uprava u Zaječaru? Oni kažu, s obzirom na to da trojica policajaca koji su 5. oktobra po prijavama jednog muškarca tada nisu sačinili nijedan akt, niti su događaj evidentirali, protiv njih je pokrenut odgovarajući disciplinski postupak i oni su sankcionisani. Pazite sad kako – dvojica zbog teže povrede službene dužnosti a jedan zbog lakše. Ta trojica policajaca imaju svoje ime i prezime koje Policijska uprava prikriva; ta trojica muškaraca su učinila krivično delo krađe košute ili su bili u saizvršilaštvu sa onim ko je ukrao košutu. To je jasno kao jedan i jedan da je dva.
Šta mi iz ovoga možemo da vidimo, da osim što ta trojica policajaca krše zakon, očigledno vrše krivična dela, krivična dela vrši i načelnik Policijske uprave u Zaječaru Igor Jevtić, koji prikriva ceo događaj. I šta radi dalje? Vređa nas ovako nebulozno glupim saopštenjima. Ne, mi nemamo IQ ispod 80, mi smo normalne inteligencije, mi smo novinari i mi radimo svoj posao, a policija ne radi svoj posao, policija prikriva kriminal. Šta se događa kad policija prikriva kriminal, a novinari utvrđuju takve činjenice? Događa se da kriminalizovani policajci počinju novinare da smatraju svojim neprijateljem, događa se da vrše pritiske na one koji su davali izjave u našem istraživanju, te tako naši sagovornici koji su se javno eksponirali danas su užasno uplašeni. A oni koji su nam dali nova saznanja, insistiraju da njihov identitet bude zaštićen. Plaše se kriminalizovanih policajaca i njihove osvete. Svima je jasno da načelnik Policijske uprave prikriva policajce koji su izvršili ta krivična dela.
Ja ću još jedanput ponoviti, takođe i postupajuće Tužilaštvo, pa molim osnovnog tužioca u Zaječaru, Slavišu Dimitrijevića da počne da radi svoj posao. Neradeći svoj posao, nas izlaže mogućoj osveti kriminalizovanih pripadnika Policijske uprave i naravno načelnik Policijske uprave nas smatra neprijateljima jer mi utvrđujemo teške povrede koje on čini prikrivajući krivična dela, teške povrede zakona. Zbog toga još jedanput apelujem na sve kojima je to posao da počnu da ga rade. Nije dovoljno da mi novinari utvrdimo ko je jedan muškarac, koje vozilo je vozio, ko su bili pripadnici Policijske uprave koji su bili na terenu, to nije dovoljno… da se košuta nalazila tu, to sve nije dovoljno, sada je potrebno da oni budu sankcionisani na valjani način”, zaključuje Vojvodić.

Priča se ovde ne završava jer će ZA MEDIA insistirati da ceo slučaj bude razjašnjen do kraja. Pa ćemo postaviti nova pitanja PU Zaječar, ali i Osnovnom javnom tužilaštvu u Zaječaru, jer je naš utisak da u ovom slučaju ima elemenata više krivičnih dela, ali nema volje nadležnih organa da rade svoj posao.

ZA MEDIA kao i do sada neće podleći pritiscima i nastaviće da insistira na rasvetljavanju i procesuiranju odgovornih, bez obzira na kojim se pozicijama nalaze u PU Zaječar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *