Dan zaječarskog teatra obeležen bogatim programom

Dvodnevni program svečanosti povodom Dana pozorišta u Zaječaru zaokružen je izvođenjem komada “Zjapina”, koji je nastao prema tekstu Miloša Latinovića i Stefana Gajića, koji je i režirao predstavu, a inspirisan prozom Živojina Pavlovića..

Ova noar priča kroz put iskupljenja glavnog junaka Vuka Babića, gledaoce vodi do pitanja: “Da li nas prošlost proganja ili pak mi proganjamo nju?”

U predstavi igraju: Marija Stanković, Miloš Tanasković, Branislav Mijatović, Gabrijel Bećarević, Fuad Tabučić, Ana Bretšnajder i Jovan Veljković.

Predstavi je prethodilo predstavljenje knjige srpskog pozorišnog kritičara i poslenika Aleksandra Milosavljevića „Pozorište…” , višestrukog dobitnika Sterijine nagrade. Knjiga sadrži beleške, kritike, prikaze i zapise o teatarskom životu Srbije i svojevrsna je pohvala i potvrda odvažnosti repertoarskih politika teatara u takozvanoj provinciji.

U zaječarskom pozorištu  potpisan je i Protokol o saradnji Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović” iz Zaječara sa Pan teatrom iz Beograda i Centrom za kulturu iz Dimitrovgrada.

Protokol su potpisali direktori: Vladimir Đuričić u ime zaječarskog teatra, Olivera Viktorović Đurašković, za Pan teatar i Saša Kostov, zastupnik Centara za kulturu Dimitrovgrad.

Ovom prilikom rečeno je da će monodrama ”Čučuk Stana, Srpkinja i Grknja” pozorišta “Zoran Radmilović”,nastala po tekstu i u režiji Željka Hubača, u kojoj igra Nataše Petrović, biti izvedena u Pan teatru u Beogradu 23. februara i da već postoje planovi za zajedničku produkciju.

U okviru programa obeležavanja 77 godišnjice od  prve premijere ” Žita cvetaju” u zaječarskom teatru, u pozorišnom muzeju predstavljen je najnoviji – 268. broj časopisa ” Razvitak “.

O sadržaju časopisa govorili su dr. Miodrag Todorović saradnik časopisa, Nikola Milutinović istoričar i arhivista, Marija Simonović istoričar umetnosti koja je otvorila današnju promociju i Mirjana Petrović organizator kulturnih aktivnosti koja je govorila stihove.

foto: zaječarsko pozorište

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *