Škola iz Podvrške kod Kladova dobila Svetosavsku nagradu

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović uručila je danas u Vladi Srbije Svetosavske nagrade za 2023. godinu istaknutim pojedincima i predstavnicima institucija i čestitala im na tom priznanju.

“Ove godine imamo 32 dobitnika Svetosavske povelje koja se dodeljuje za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, za znanja, veštine i kreativnost koju su pojedinci i institucije usmerili na opštu dobrobit i unapredili obrazovno-vaspitne prakse, odnosno dali doprinos razvoju naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji“, rekla je ministarka.

Gotovo svake godine među dobitnicima ovog vrednog priznanja ima i i institucija i pojedinaca iz Timočke Krajine, a ovoga puta  Svetosavska nagrada pripala je Osnovnoj školi „Ljubica Jovanović Radosavljević“ iz Podvrške u opštini Кladovo, za doprinos unapređivanju kvaliteta rada ustanove u svim segmentima

Osnovna škola ,,Ljubica Jovanović Radosavljević“ iz Podvrške u proteklih nekoliko godina postigla je mnogo za svoje selo, postala je ponos svog mesta, opštine i šire okoline. Dugogodišnjim zalaganjem, angažovanjem i kontinuiranim radom celokupnog tima škola je pretvorena u modernu ustanovu sa odličnim materijalno-tehničkim uslovima za rad i sa visokim kvalitetom nastave, koji pre svega nastoji da bude po meri svojih učenika, kojih ima manje od 50 i da uvaži sve specifičnosti sredine u kojoj deca odrastaju. To potvrđuju primeri odličnih đaka i njihovi uspesi na takmičenjima tokom osnovne škole, kao i uspešan nastavak školovanja u srednjoj školi i na fakultetu. U školi se posvećuje pažnja svakom učeniku i realizuju se različiti projekti.

Škola godinama ostvaruje i uspešnu saradnju sa Кulturnim društvom Podrvška iz Beča. Za meštane Škola je postala centar zbivanja, nadomešćujući učenicima nedostatak kulturnih dešavanja, organizovanjem manifestacija, priredbi i festivala nauke, gde imaju priliku da i sami učestvuju, da se izraze i primene znanje. Potvrda kvaliteta je što je Škola 2013. i 2023. godine ocenjena najvišom ocenom na spoljašnjem vrednovanju rada, navodi se u obrazloženju nagrade.

foto: Ministarstvo prosvete/ Dragan Kujundžić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *