U Zaječaru i jutros vazduh “nezdrav”

Prema podacima portala aqicn.org, Zaječar je i jutros veoma zagađen kada su u pitanju nivoi PM 2,5 i PM 10 čestica. U 10 sati nivo čestica PM 2,5 imao je indeks 195, što je tri puta više od dozvoljenog nivoa, dok su čestice PM 10 sa indeksom 157 dva puta više. Ove vrednosti su na pomenutom sajtu označene sa “nezdravi”.

PM10 čestice su prašina manja od 10 mikrometara, dok su PM2,5 čestice svojim promerom još sitnije, pa samim tim i opasnije, jer još lakše dospevaju u organizam.

Osnovni savet lekara kada je vazduh prekomerno zagađen je “ako ne morate, ne izlazite napolje”, jer PM čestice ugrožavaju sve, a posebno hronične bolesnike, decu i trudnice.

Podsećamo, Zaječar ima jednu automatsku stanicu u centru grada koja u realnom vremenu meri samo nivo sumpor dioksida, azot dioksida i ugljen monoksida. Ova stanica je u sistemu državnog monitoringa Agencije za zaštitu životne sredine i nema mogućnost da koncentracije čestica PM10 prati u realnom vremenu, već rezultate na svom sajtu objavljuje sa godinu dana zakašnjenja. Tako da građanima ostaje da se o zagađenju suspendovanim česticama informišu preko alternativnih merača kao što su Klimerko, AKI….

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo, Vesti Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *