Obeleženo Badnje veče na zaječarskom skveru

U prisustvu brojnih Zaječaraca, sveštenstva i predstavnika Gradske uprave večeras je prošla svečana litija od crkve do skvera gde je naloženo badnje drvo koje je jutros posečeno.

Nakon praznične Božićne večernje službe, od zaječarske Saborne crkve krenula je litija ka centru grada, gde je na Trgu oslobođenja naložena vatra za badnjak. Litiju je pratilo puno vernika i građana, a više stotina Zaječaraca čekalo je svečanu litiju. Božićnim pesmama u izvođenju crkvenog hora i tradicijom darivanja Badnjeg drveta medom i vinom, Badnjak je naložen uz iskrice i želje za blagostanjem.

Nakon ceremonije sa bine na skveru prisutnima se obratio vladika Ilarion, čestitao Badnje veče i sutrašnji najradosniji hrišćanski praznik Božić.

“Draga braćo i sestre ponesite i sa ovoga mesta mir u vaše domove, ali treba da znamo i to podseća čitavo bogosluženje večerašnje, da je Gospod naš najavljivao kroz proroke sutrašnji dolazak, odnosno svoje ovaploćenje koje sutra proslavljamo. Svi proroci su najavljivali taj čudesan događaj. Vekovima pre njegovog rođenja je sve već bilo zapisano i najavljivano, a mi smo u toj prilici i možemo reći privilegiji da smo već u tom novozavetnom brodu spasenja koji je crkva njegova. I zato je potrebno da bi smo imali mir s Bogom da imamo mir u svojim dušama, da bi smo imali mir sa bližnjima, sa komšijom, sa bratom, sa prijateljem, sa sestrom, da imamo najpre mir sa Bogom i sami sa sobom. Nemoguće je steći mir ako nemamo najpre mir svoje savesti i mir sa Bogom. Svuda se danas i prethodnih meseci, godina i decenija govori o miru, a mira u svetu je sve manje…. Zašto je to? Zato što ne postoji dovoljno pokajanja, izmirenja nas ljudi sa Bogom. A sami znate kada čovek pristupi pokajanju, pristupa životu večnom, pristupa živome Bogu, pristupa samome sebi, jer naš narod kaže za nekoga ko je u nekoj muci i stradanju – ovaj čovek nije svoj i nije pri sebi. Naš narod je jevanđeoski vaspitavan vekovima i tako je ostalo, to se vidi vašim prisustvom ovde, angažovanjem i radošću, vašom molitvom i učešćem u blagočestivim i crkvenim praznicima. Neka bi Gospod sve vas blagoslovio, ukrepio, darovao dobro zdravlje, unutrašnji mir u vašim dušama, mir u vašim porodicama…. Neka Gospod sa visine donese mir na ovu zemlju koja se gubi u magnovenju bogozaborava i zaborava o svome spasenju…. Mir Božiji, Hristos se rodi…” rekao je vladika Ilarion, a okupljeni su odgovorili “Vaistinu se rodi”.

Sutra, na dan Božića, jutarnja služba u Sabornom hramu u Zaječaru je u 8 sati 30 minuta.

Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista, u Zaječaru će 7. januara biti organizovana “Ulica Božićne radosti”, u ulici Timočke bune, od ulice Nikole Pašića do Svetozara Markovića.

Zaječarci, kao i posetioci našeg grada moći će od 9 časova da uživaju u širokoj lepezi domaćih proizvoda velikog broja izlagača, počev od meda, rakije i vina, do dimljenih proizvoda. Takođe, biće priređena božićna trpeza za posetioce, takmičenje u kuvanju sarmi, kao i bogat kulturno umetnički program.

Organizator je Turistička organizacije Grada Zaječara pod pokroviteljstvom Grada Zaječara, uz podršku Eparhije timočke i Narodnog pozorišta Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *