U Srbiji danas republički, pokrajinski i lokalni izbori u 65 gradova i opština

U Srbiji se danas održavaju izbori za poslanike Skupštine Srbije i Skupštine Vojvodine, kao i lokalni izbori u 65 opština i gradova uključujući Beograd.

Na 8.273 biračka mesta svoje pravo može da iskoristi 6.500.666 upisanih birača. Biračka mesta su otvorena jutros u 7 sati, a biće zatvorena u 20 sati.

Za parlamentarne izbore građani će se opredeljivati za jednu od 18 izbornih lista na kojima je predloženo 2.817 kandidata za 250 mesta u parlamentu.

Na teritoriji Grada Zaječara u biračkom spisku su 47.864 punoletna lica, a svoju građansku dužnost mogu obaviti na 69 biračkih mesta u gradu i selima. Dodatno biračko mesto je u Okružnom zatvoru u Zaječaru gde pravo glasa imaju 103 lica.

Svaki građanin glasa na biračkom mestu na kojem je upisan u birački spisak, a može da glasa samo uz važeću ličnu kartu ili pasoš. Poželjno je, ali nije obavezno, predati i poziv za glasanje.

Svi birači koji su iz zdravstvenih razloga sprečeni da dođu na biračko mesto, kao i osobe sa invaliditetom, nemoćni i stari mogu da glasaju kod kuće ili na nekom drugom mestu ako obaveste birački odbor najkasnije do 11 sati na dan glasanja.

Izbore prati 5.587 posmatrača, a u pitanju je devet domaćih udruženja i 25 međunarodnih organizacija i stranih država.

Ovo su 14. parlamentarni izbori od uvođenja višestranačja u Srbiji, a deveti vanredni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *