Svilajnac: Seoske škole u Vojski, Sedlaru i Kušiljevu po opremljenosti ne zaostaju za gradskim (VIDEO)

Serijal „Svilajnačke škole kroz vreme“ na Portalu “Za media” završavamo predstavljanjem tri osnovne škole u selima Opštine Svilajnac – Vojski, Sedlaru i Kušiljevu.

Osnovna škola “Stevan Sinđelić” nalazi se u mestu Vojska u opštini Svilajnac, a udaljena je 25 kilometara od centra opštine. Škola u Vojski nosi ime Stevana Sinđelića, junaka sa Čegra, rođenog u ovom selu. Prema zapisu iz letopisa škole, nastanak prve škole u Vojski, datira od 1868. godine.

Prvi učitelj bio je manastirski momak, docnije đakon, Gavrilo Jovanović. Za njim je došao za učitelja Đoka Ivković, koji je dugo godina bio učitelj u Beogradu. Od 1901. do konca ove školske 1920/21. godine, kako stoji u letopisu škole, bili su nastavnici Žarko i Ljubica Zečević. Prvi emigrant iz Bosanske Dubice, a druga Šumadinka iz Kragujevca, koji su dosta truda uložili na kulturnom uzdizanju sela Vojske. To je period procvata sela. Formiraju se: pevačko društvo, Sokolsko društvo, narodna čitaonica, seljačka nabavljačka zadruga. Gradi se 1904. godine nova škola «najlepša u Resavi». Ovi učitelji su otrgli selo iz mraka i učinili ga razvijenim i poznatim.

Dala je ova škola brojne generacije koje je nikako ne zaboravljaju i na mnogo načina joj se odužuju. Podaci kazuju da je Vojska u širem okruženju dala najviše lekara (10), a ima i inžinjera, profesora i nastavnika, ekonomista, pilota (2), oficira i generala. Đaci, ostali na selu, postali su vredni i ugledni domaćini.
Pored matične škole u Vojski postoje i izdvojena odeljenja u: Radošinu, Bresju i Mačevcu. Matična škola u ovom selu raspolaže sa ukupno 7 učionica, od kojih su 5 kabineti prilagođeni za izvođenje predmetne nastave i 2 učionice razredne nastave, fiskulturnom salom i svlačionicama, kuhinjom sa trpezarijom, školskom bibliotekom sa impozantnom bibliotečkom građom i sportskim terenima za fudbal i košarku.

Mnogobrojnim investicijama resornog ministarstva, opštine, mesne zajednice i roditelja, omogućeno je da škola bude savremeno opremljena i uređena i da uslovi za učenje i rad budu bolji.
Zahvaljujući dobrim uslovima i nastavnom kadru, učenici postižu zapažene rezultate na raznim takmičenjima na svim nivoima. U školi se realizuju, pored nastavnih aktivnosti, mnogobrojne vannastavne aktivnosti u kojima pored učenika i nastavnog osoblja učestvuju i roditelji.

 

Osnovna škola “Branko Radičević” nalazi se u mestu Sedlare u opštini Svilajnac. Ime nosi po poznatom srpskom pesniku Branku Radičeviću.

Osnovana je 1882. godine kao četvororazredna i tako radila do 1957. godine. U naredne četiri godine škola je prerasla u osmorazrednu i postala matična škola za područna odeljenja u: Đurincu, Roćevcu, Kupinovcu, Troponju, Roandi i Subotici.

Škola je dosta udaljena od gradskih kulturnih centara (biblioteka, bioskop, pozorište). Ovaj nedostatak nadoknađuje se organizovanjem, u samoj školi, brojnih pozorišnih predstava, bioskopskih projekcija, gostovanjima raznih umetnika. Realizacija ovih aktivnosti moguća je zahvaljujući prostranom holu koji se nalazi u centralnom delu školske zgrade.

Hol služi još i kao izložbeni prostor učeničkih literarnih i likovnih radova i etno-predmeta, kao i za razonodu učenika kojima na raspolaganju stoje: televizor, muzički stub, šahovske table.
Kvalitetnom izvođenju nastave doprinose savremena didaktičko-metodička sredstva(računari, grafoskopi, TV aparati…), adekvatan prostor i kabinet informatike koji je na raspolaganju učenicima i nastavnicima. Pored uređenih sportskih terena, škola poseduje i solidno opremljenu fiskulturnu salu, što omogućava učenicima da postižu zavidne rezultate na polju sporta.

Površina koju škola zauzima iznosi 4000m2, a ukupan broj učionica kojima raspolaže je 30. Zgrada matične osnovne škole prostire se na površini od oko 2000m2. Poseduje 15 učionica i laboratorija, prostoriju za predškolce, biblioteku, salu za fizičko i sportske terene. Pored toga, škola poseduje radionicu i školsku kuhinju, a 2013. godine je izgrađena i letnja učionica u dvorištu škole.

Napredak i kvalitetno obrazovanje učenika najvažniji su zadaci ove škole. U tu svrhu posebnu pažnju posvećuju i aktivnom učešću roditelja. Očuvanje i negovanje tradicije škole, kao i održavanje kvalitetnih saradničkih odnosa među učenicima, nastavnicima i roditeljima misija su na čijim temeljima OŠ “Branko Radičević” u Sedlaru gradi put ka budućnosti.

Kušiljevo je naselje u Srbiji u opštini Svilajnac u Pomoravskom okrugu. Sredinom prošlog veka bilo je jedno od najvećih sela u Srbiji.

Osnovna škola je osmogodišnja, nosi naziv „Vožd Karađorđe“ a pravoslavna crkva je posvećena svetom proroku Iliji i podignuta je 1836 godine u vreme kneza Miloša Obrenovića. Škola je ove godine obeležila 187 godina od početka školstva u ovom selu gde još stotinak dece pohađa osnovnu školu, a svi su iz Kušiljeva, a 50 mališana ide u vrtić koji je u blizini škole.

Direktor škole Saša Pavlović je zadovoljan saradnjom sa lokalnom samoupravom i resornim ministarstvom, a kao sledeći veliki projekat koji treba realizovati je fiskulturna sala jer se ova nastava već godinama odvija u dvorištu kada je lepo vreme, a zimi u dve adaptirane učionice u zgradi stare škole.

 

Projekat se sufinansira sredstvima Opštine Svilajnac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *