Obeležen Svetski dan horskog pevanja

U Pozorištu “Zoran Radmilović” sinoć je obeležen Svetski dan horskog pevanja. Nastupilo je pet horova iz Zaječara i Bora.

Koncert je otvorilo Gradsko pevačko društvo „Stevan Mokranjac“, pod upravom Maje Milenković. Publika je uživala u njihovom izvođenju, kao i u duhovnim pesmama „Dečjeg hora Sabornog hrama Rođenja presvete Bogorodice“ i “Hora Sabornog hrama Rođenja presvete Bogorodice” iz Zaječara kojima rukovodi Nataša Jovanović. Veče su, brižljivo odabranim pesmama za tu priliku i sjajnim izvođenjem, upotpunili Etno grupa „Đurđevak“ Centra za kulturu grada Bora, pod upravom Tamare Glišić i Kamerni hor „Lavirint“ pod upravom Željke Aleksić. Koncert je završen zajedničkom pesmom “Viva la musica”.

Obeležavanju Svetskog dana horskog pevanja u Zaječaru priključilo se više od 100 članova pomenutih horova, koji su otpevali dvadesetak kompozicija domaćih i stranih autora, a na repertoaru su bile duhovne i tradicionalne pesme, kao i obrade tradicionalnih i zabavnih pesama.

Svetski dan horskog pevanja proslavlja se od 1990. godine, svake druge nedelje u decembru , ili oko tog datuma, veličajući vrednosti kao što su solidarnost, mir i razumevanje. U Zaječaru je Narodno pozorište Timočke Krajine –Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, pod pokroviteljstvom Grad Zaječara manifestaciju organizovalo peti put.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *