Sinoć i danas ponovo prekomerno zagađen vazduh u Zaječaru

Vazduh u Zaječaru je i ovih dana prekomerno zagađen zbog velikog broja individualnih ložišta, a prekoračenja dozvoljenih nivoa suspendovanih čestica PM 2,5 i PM 10 beleže se na takozvanim građanskim mernim mestima, jer Zaječar nema aparat za merenje pomenutih čestica u realnom vremenu.

Tako je prema izvoru xeco.info, vazduh u Zaječaru trenutno u kategoriji veoma loš, sa blizu 300 nanograma po metru kubnom čestica PM 2,5. Opštoj populaciji se pri ovom nivou zagađenja preporučuje da smanji intenzivne aktivnosti na otvorenom ako ima simptome kao što su bol u očima, grlu ili kašalj.

Danas je prekomerno zagađen vazduh u Zaječaru i suspendovanim česticama PM 10, što se beleži na sajtu Klimerko/Vazduh građanima. Ovaj mali uređaj za merenje kvaliteta vazduha, instaliran na 7 lokacija u gradu, samo na jednoj beleži prihvatljive vrednosti, dok je na ostalih šest u kategoriji zagađen i jako zagađen.

Kvalitet vazduha u Zaječaru, tokom 2022. godine bio je izuzetno loš, pokazali su nedavno objavljeni godišnji podaci Agencije za zaštitu životne sredine. Prekoračenje dozvoljenih nivoa suspendovanih čestica PM10 bilo je čak 122 dana, odnosno oko 4 meseca, a godišnje je dozvoljeno 35 dana.

Podsećamo na procene po kojima u Srbiji od posledica prekomernog zagađenja vazduha godišnje prerano premine više 10.000 ljudi. Po tome je Srbija među vodećim zemljama na svet, a prekomerno zagađenje u gradovima Srbije je čak i do 160 dana godišnje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *