Dan žalosti, u Zaječaru zastave na pola koplja

Danas je u Zaječaru Dan žalosti povodom nesreće koja se u petak, 3. novembra dogodila na separaciji Rudnika lignita „Lubnica“ u Grljanu, u kojoj su živote izgubili rudari Dejan Krajnjanović i Ljubiša Bosiljković.

Mesto nesreće istog dana obišla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, sa gradonačelnikom Boškom Ničićem a narednog dana oglasila se i Republička rudarska inspekcija koja je izvršila vanredni inspekcijski nadzor.

Na Dan žalosti zastave su spuštene na pola koplja a organi i organizacije, kao i druga pravna lica koja ističu zastavu, dužna su da u vreme Dana žalosti, zastavu Republike Srbije spuste na polovinu jarbola, odnosno koplja.

U obrazovnim ustanovama Dan žalosti obeležava se minutom ćutanja na prvom času nastave, a program nastave muzičkog obrazovanja prilagođava se Danu žalosti.

Ustanove u oblasti kulture obavezne su da svoje programe otkažu ili prilagode Danu žalosti, koji se u sportskim halama, na stadionu i igralištima obeležava spuštanjem na pola jarbola ili na pola koplja zastave Republike Srbije i zastava sportskih klubova i udruženja.

Za vreme Dana žalosti je zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima i u ugostiteljskim i drugim lokalima.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *