Popisano oko 16.000 poljoprivrednih domaćinstava u Timočkoj Krajini

Od početka popisa poljoprivrede, 1.oktobra do sada na području oba timočka okruga popisana je gotovo polovina od 32.600 gazdinstava. Na ovom poslu angažovano je 126 popisivača i devet koordinatora.  Popis poljoprivrede organizuje i sprovodi Republički zavod za statistiku.

Jedinice posmatranja popisa su poljoprivredna gazdinstva bez obzira da li je reč o pravnim licima, preduzetnicima ili fizičkim licima. Na terenu popisivači, između ostalog, prikupljaju osnovne podatke o gazdinstvu, o kategoriji korišćenja zemljišta, radnoj snazi, o kvantitetu stoke, pčela i drugih životinja, a pojedini parametri se koriste iz administativnih izvora poput organske proizvodnje, pomoći u ruralnom području…, kazao je za RTV Bor, Slaviša Ćirić, načelnik Odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u Zaječaru.

Prikupljeni podaci oslikaće stanje u zemljoradnji i koristiće se za statističke analize koje će omogućiti donošenje odgovarajućih odluka za podršku poljoprivrednoj proizvodnji i njenom razvoju.

Popis poljoprivrede traje do 15. decembra. Preliminarni rezultati će biti objavljeni najkasnije do 31. januara 2024, a konačni – sukcesivno do 31. decembra 2025. godine.

izvor: RTV Bor

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo, Vesti Tagovi: Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *