Predstavljena knjiga o Lenovcu, hroničara Stevana Veljkovića

Dvanaest godina nakon smrti autora, Stevana M. Veljkovića, publikacija „Lenovac” ugledala je svetlost štamparske hartije u izdanju Matične biblioteke „Svetozar Marković” Zaječar.

U punoj sali zaječarskog Čitališta, knjigu „Lenovac” predstavili su: Boban Đorđević, direktor biblioteke i izdavač, Bora Dimitrijević, recenzent i Nikola Milutinović, istoričar i arhivista Istorijskog arhiva „Timočka Кrajina” u Zaječaru, dok je tekst govorila Irena Jović Stanojević.

„Istini za volju, zahvaljujući legendarnom junaku i vođi iz Prvog srpskog ustanka Veljku Petroviću, Lenovac je ušao u istoriju srpskog naroda. Od njegove pojave na istorijskoj sceni, kad se god spomene Hajduk Veljko, neminovno se pomisli na Lenovac. I obrnuto: kada se pomene Lenovac, misli se na Hajduk Veljka. Ne može Veljko bez Lenovca, niti Lenovac bez Hajduk Veljka.
No, Lenovac nije samo – Veljko. Ovo selo, u stara vremena prozvano Ulenovci, imalo je svoju zanimljivu i događajima bogatu istoriju, kao retko koje naselje.”, napisao je u uvodnoj reči  autor Stevan M. Veljković, višedecenijski hroničar Zaječara i okoline.

fotografije: fb zaječarske biblioteke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *