Bokačov “Dekameron” u režiji Dejana Projkovskog na 32. “Danima Zorana Radmilovića”

Na 32. festivalu “Dani Zorana Radmilovića” večeras će biti izvedena predstava “Dekameron” u režiji Dejana Projkovskog u koprodukciji Srbije i Crne Gore: JU GRADSKO POZORIŠTE PODGORICA (Crna Gora), KULTURNI CENTAR BAR – FESTIVAL BARSKI LJETOPIS, BAR (Crna Gora) i NARODNO POZORIŠTE NIŠ (Srbija).

U svetskom klasiku Đovana Bokača kuga hara Evropom, godina je 1348, nema leka, nade, utehe, racionalnog promišljanja, mrtvi se broje u milionima. Socijalna izolacija je jedini način preživljavanja. Bokačo u izolaciju smešta grupu mladih ljudi koji će se bolesti i smrti odupreti pričanjem priča, uživanjem u životu, poklonjenim trenucima sreće u okruženju Apokalipse. Kad je to uradio Bokačo, nema razloga da to ne uradimo i mi u teatarskom sagledavanju Dekamerona, poručio je dramaturg ove predstave Stevan Koprivica.

(…) „U središtu priče je čovek i njegova ideja o ličnoj slobodi i izborima“, kaže reditelj Projkovski, podsetivši da kuga koja je harala Firencom i korona koja nas je pre dve godine pogodila predstavljaju savršenu paralelu.

„Svi znamo šta smo tada izgubili i zaboravljamo šta imamo kada imamo slobodu. Napravili smo predstavu baziranu na Dekameronu ali smo dodali priče vezane za renesansu, za Mikelanđela, Da Vinčija, Petrarku, Aligijerija. Mislim da imamo jednu specifičnu predstavu sa savremenim scenskim jezikom koji smo svi zajedno, kroz ovu dvomesečnu pozorišnu laboratoriju, stvorili.“

U predstavi igraju: Omar Bajramspahić, Stefan Vuković, Pavle Popović, Vanja Jovićević, Una Lučić, Evgenija Stanković, Maja Vukojević-Cvetković, Dušan Kovačević, Dragana Jovanović, Lara Dragović, Miloš Pejović, Dragiša Veljković i Sanja Krstović.

Scenografiju je uradio Valentin Svetozarev, muziku Goran Trajkoski, kostime Marija Pupučevska a scenski pokret i koreografiju Tamara Vujošević – Mandić, asistent reditelja je Branka Knežević, muzički urednik i korepetitor Renata Perazić a dramaturg-saradnik Sašo Dimoski.

Premijera ove predstave bila je krajem jula u Baru, a u Nišu 10. septembra oved godine.

Naslovna fotografija preuzeta sa www.narodnopozoristenis.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *