“Zoranov brk” Seni Đorović za ulogu Nanke u komadu “Očevi i oci” (VIDEO)

Druge festivalske večeri 32. „Dana Zorana Radmilovića“, zaječarskoj publici predstavilo se Narodno pozorište Beograd predstavom ,,Očevi i oci“ Slobodana Selenića. Ovaj pozorišni komad u novom savremenom čitanju reditelja Veljka Mićunovića i dramatizaciji Кate Đarmati, ispraćen je oduševljenjem prepunog gledališta i višeminutnim ovacijama publike. Glumica Sena Đorović zablistala je u ulozi Nanke i po odluci stručnog žirija festivala dobila je “Zoranov brk”.

,,Presrećna sam zbog ove nagrade koja nosi ime velikog glumca kakav je bio Zoran Radmilović. Sama predstava je jedna partitura, a mi smo note i ako ne odsviramo kako treba nemamo to što smo smislili, tako da ova nagrada zapravo pripada svima nama podjednako. Prezadovoljna sam kako je publika prihvatila predstavu, uložili smo veliki rad, mnogo vremena je utrošeno, i ovo je po mnogo čemu poseban doživljaj “, rekla je nagrađena glumica Sena Đorović.

Kolega iz predstave Miloš Đorđević našalio se i dodao da oseća da je takođe deo nagrade “Zoranov brk”.

Кroz predstavu se sve vreme provlači dilema, šta je zapravo očinska ljubav. Na to pitanje je probao da odgovori glumac Nikola Rakočević, koji u komadu igra ulogu Stevana Medakovića:

,, Ja sam siguran da u Srbiji poneki očevi vole svoju decu na pravi način. Na ovim našim prostorima je pomalo sramota da otac voli otvoreno i emotivno svoje dete. To je nešto na čemu smo mi odrasli. Mi možemo da razmišljamo šta je povod tome. Da li je to genetika, ratovi koji su nas okruživali , dugogodišnje ropstvo pod Turcima, ili smo prosto tako naučili da vaspitavamo svoju decu. Mada negde imam utisak da tek sada treba da naučimo, mi kao očevi, kako da volimo svoju decu na pravi način. Da imamo odgovor na to verovatno se i ne bi bavili Selenićem, nego mu se iz tog razloga stalno vraćamo da preispitamo gde grešimo i gde se spotičemo i bojim se da ćemo se Selenićem još dugo baviti. Mislim da je to važno jer tako otvaramo ovu temu koja je za naš narod jako lekovita. Da shvatimo koji su to koreni koji nas vuku u začarani krug nasleđa i da se oslobodimo njegovog tereta“, rekao je glumac Nikola Rakočević.

U Mićunovićevoj savremenoj postavci, naši očevi i oci gledaju nas i kroz priču Milutina Medakovića, koga igra glumac Miloš Đorđević.

,,Nismo mi nijedno vreme preskočili. To su zapravo vrlo mali skokovi i mi stalno upadamo u iste rupe. Odavno je ovaj tekst napisan, a ja kada slušam neke rečenice, shvatam koliko su i dalje aktuelne i koliko su potpuno današnje. Pr tom neko može da pomisli da je tekst adaptiran, a zapravo nije ništa ubačeno. To su sve Selenićeve reči, tako da je to sa jedne strane divno a sa druge zastrašujuće“, naglasio je glumac Miloš Đorđević.

Mladog buntovnika u komadu, Mihajla Medakovića, vrlo nadahnuto igra glumac Aleksandar Vučković:

,,Veliko je pitanje kako bi završio moj lik da je ostao živ. Verovatno bi postao jedan od tih očeva, koji stalno nešto pričaju, a zapravo su upali u tu neku čamotinju. Zato mi koji pripadamo mlađoj generaciji pozivamo vas starije da se priključite našem buntu“, istakao je glumac Aleksandar Vučković.

U predstavi ,,Očevi i oci“ igraju još Vanja Ejdus, Vanja Milačić, Iva Milanović i Nikola Ristanovski. Scenografiju je uradila Zorana Petrov, kostime Marija Marković Milojev, dok je za scenski govor bila zadužena dr Ljiljana Mrkić Popović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *