Na “Zoranovim danima” predstava Narodnog pozorišta u Beogradu “Očevi i oci”

U četvrtak, 19. oktobra, od 20 sati, na 32. “Danima Zorana Radmilovića” biće izvedena predstava Narodnog pozorišta u Beogradu pod nazivom „Očevi i oci“.

Jedan od najvažnijih romana ovdašnje književnosti, „Očevi i oci“ Slobodana Selenića, adaptiran i dramatizovan za scenu, imao je premijeru početkom aprila ove godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u novom savremenom rediteljskom čitanju Veljka Mićunovića.

Reč je o adaptaciji jednog od najznačajnijih dela savremene srpske književnosti, u kome se prepliću porodična i društvena drama jedne epohe.

Kroz sudbinu porodice beogradskih intelektualaca Medaković, u periodu od 1890. do kraja Drugog svetskog rata, 1945. godine, jedan od naših najznačajnijih dramskih pisaca daje prikaz tadašnje srpske istorije, iz perspektive građanske elite tog vremena.

U podeli su Miloš Đorđević (Milutin Medaković), Nikola Rakočević (Stevan Medaković), Aleksandar Vučković (Mihajlo Medaković), Vanja Ejdus (Elizabeta Medaković), Vanja Milačić (Rahela Blejk), Sena Đorović (Nanka), Iva Milanović (Jelena)…

Ovo je prva postavka te Selenićeve tragične porodične sage objavljene 1985. godine.

U okviru pratećeg programa ovogodišnjeg pozorišnog festivala, u 19 sati, u galeriji Narodnog muzeja Zaječar biće otvarena izložba akademika Miodraga Tabačkog, a u 19,30 u foajeu pozorišta promovisana Enciklopedija Srpskog narodnog pozorišta.

FOTO: narodnopozoriste.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *