Uručenjem javnih priznanja zaslužnim pojedincima obeležen Dan Grada Zaječara (VIDEO)

Povodom 6. oktobra, Dana Grada Zaječara, u zaječarskom pozorištu danas je održana svečana akademija, na kojoj su dodeljena javna priznanja „Počasni građanin Zaječara”, Oktobarska nagrada Grada Zaječara, Nagrada Grada Zaječara “Nikola Pašić”, Nagrada Grada Zaječara “Svetozar Marković” i Povelja za 2023. godinu.

Na početku akademije, nakon što je Gradski hor otpevao himnu Srbije „Bože pravde“, gostima se obratio gradonačelnik Zaječara Boško Ničić:

Zvanje “Počasni građanin” Zaječara za 2023. godinu dodeljeno je prof. dr Milanu Nedeljkoviću za rad i dostignuća od posebnog značaja za Grad Zaječar, u oblasti zdravstva. Nakon što mu je gradonačelnik Zaječara uručio ovo najviše priznanje Grada Zaječara, profesor se obratio prisutnima:

Prof. dr Milan Nedeljković, rođen je 15.9.1957.godine u Beogradu. Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirao je 1982.godine, magistrirao 1989.godine. Specijalističke studije završio je u ovoj ustanovi 1991.godine, a doktorirao 1999. godine. Stručno se usavršavao na University of Pittsburgh Medical Centar – Presbyterian Hospital Subspecijalizaciju iz oblasti kardiologije završio je 2011.godine.Od 1986.godine zaposlen je na Institutu za kardiovaskularne bolesti, sada Klinika za kardiologiju Kliničkog centra Srbije, a na mestu načelnika Odeljenja prijema, specijalističke ambulante i dnevne bolnice od 2003.godine.
Redovan je profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu od 2013.godine. Od 2011. do 2013.godine, bio je predsednik Udruženja Kardiologa Srbije, a u periodu od2015. do 2018.godine bio je osnivač i prvi predsednik 34.Ogranka Američkog koledža kardiologa za Srbiju i Republiku Srpsku. Dobitnik je nagrade zlatna medalja, najvišeg priznanja Udruženja kardiologa Srbije. Gostujući je profesor Medicinskog fakulteta u Banjaluci od 2019.godine, a 2021.godine izabran je za inostranog člana Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske.
Član je dva najveća kardiološka udruženja na svetu. Nosilac je diplome “Evropski kardiolog” izdate od strane Evropskog borda specijalista kardiologije, 2003.godine, kao i dobitnik mnogih nagrada i javnih priznanja.
Prof. dr Milan Nedeljković je bio pokretač i učesnik u formiranju mreže sala za kateterizaciju srca širom Srbije ( ZC Valjevo, ZC Užice, ZC Zaječar…) što je i malim gradovima u Srbiji omogućilo pristup savremenoj dijagnosticiilečenju teških kardioloških oboljenja, kao što je akutni infarkt miokarda. Svojim ličnim zalaganjem učestvovao je u formiranju i otvaranju angio sale i Odeljenja invanzivne kardiologije u Zaječaru.

Dobitnici Oktobarske nagrade Grada Zaječara za 2023. godinu su: Dejan Janković, privrednik iz Zaječara, osnivač „TEL – KABL“ D.O.O, za postignute rezultate u oblasti privrede, Mladen Šljivović, profesor fizike iz Zaječara, za postignute rezultate u oblasti obrazovanja i Lena Maletić, atletičarkia iz Zaječara, za postignute rezultate u oblasti sporta.

Dejan Janković je rođen 1965. godine u Zaječaru, a svoju poslovnu karijeru je započeo u Fabrici kablova Zaječar, nakon čega je otpočeo njegov put u svetu biznisa koji je vezan za kablovsku industriju. Vođen svojim iskustvom koje je stekao na tržištu u periodu od 1992. godine, Dejan Janković je 2005. godine osnovao Fabriku „TEL – KABL“ D.O.O. sa sedištem u Zaječaru, sa vizijom da na domaće i tržište u okruženju ponudi provodnike i kablove po najpovoljnijim uslovima uz zadovoljavanje najstrožih domaćih i evropskih standarda kvaliteta.
U zahtevnim uslovima poslovanja na tržištu kablova, mladi tim posvećenih ljudi ove kompanije uspeo je da ostvari prepoznatljivost i dobru saradnju sa svim svojim poslovnim partnerima i tokom godina ostvari dobre privredne rezultate, što je rezultiralo investiranjem u izgradnju nove fabrike u Industrijskoj zoni „Zapad“ u Zaječaru i otvaranjem novih radnih mesta. U Fabrici je zapošljeno 50 radnika, što je svakako doprinelo smanjenju nezaposlenosti u Zaječaru.

Oktobarsku nagradu Grada Zaječara je primio i kratko se zahvalio sin Dejana Jankovića, Marko Janković:

Mladen Šljivović, profesor fizike je rođen 1980. godine u Zaječaru. Diplomirani je fizičar za primenjenu fiziku i informacione sisteme, zaposlen u Gimnaziji u Zaječaru.
Rezultati koje je postigao u školskoj 2022/2023 godini, kao i u dosadašnjem radu, učinili su ga jednim od prepoznatljivih nastavnika, ne samo u Zaječaru, već i širom Srbije, a može se reći i u Evropi. Prvi je i jedini dobitnik evropske nagrade Expert Scientix ambasador za STEM School label, koja je dodeljena u Briselu od strane organizacije koju čini konzorcijum više od trideset ministarstava obrazovanja širom Evrope.
Učenička kompanija ZaČili, čiji je mentor, osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju za izbor najbolje učeničke kompanije i plasirala se kao predstavnik Srbije na Evropsko takmičenje.
Njegovim zalaganjem, Gimnazija Zaječar je prva gimnazija u Srbiji koja je dobila Mejkers lab, novembra meseca, a kao saradnik Centra za promociju nauke uspeo je da otvori i Naučni klub CPN-a u Zaječaru. Kreirao je i realizovao obuku za nastavnike u okviru projekta UNICEF-a „Škole za čistiji vazduh“.
Svojim entuzijazmom, pregalaštvom, željom za radom i ostvarenim rezultatima u oblasti obrazovanja, doprineo je razvoju obrazovanja u Gradu i njegovoj afirmaciji u zemlji i inostranstvu.

Lena Maletić, rođena je 2006. godine u Zaječaru. Pohađala je Osnovnu školu “LJuba Nešić”u Zaječaru, koju je završila sa odličnim uspehom i bila proglašena za sportistu generacije. Uporedo sa osnovnom školom, završila je i Osnovnu muzičku školu”Stevan Mokranjac” u Zaječaru, odsek gitara. Sada pohađa Ekonomsko- trgovinsku školu u Zaječaru, u kojoj je takođe odličan đak i gde postiže zapažene rezultate na raznim takmičenjima. Paralelno sa školskim aktivnostima, duži niz godina se bavi i sportom, trenira atletiku.
Višestruki je državni prvak, počevši od mlađih kategorija pa sve do danas, kada je u kategoriji mlađih juniorki prvakinja na 400m. Već dve godine je stalni član reprezentacije Srbije i sa štafetama 4h400m i 100-200-ZOO-400m drži nacionalni rekord za mlađe juniorke. Do sada je sa juniorskom reprezentacijom Srbije, čiji je bila član, učestvovala na tri Balkanska prvenstva. Prošle godine je bilaučesnik Evropskog prvenstva za mlađe juniore (U18) koje je bilo održano u Jerusalimu u Izraelu. U 2022.godini je na Državnom školskom prvenstvu u atletici osvojila srebrnu medalju, a ove godine osvojila je prvo mesto i zlatnu medalju i u najboljem svetlu predstavila svoju školu i Grad Zaječar. Takođe, Lena Maletić je, na predlog svoje škole postala član Saveta za mlade Grada Zaječara, gde aktivno učestvuje u radu i izradi lokalne omladinske politike u svim oblastima od značaja za mlade.

Nagrada Grada Zaječara “Svetozar Marković” u 2023. godini, dodeljena je Vlasti Mladenoviću, književniku, za izuzetan doprinos u oblasti razvoja kulture.

Vlasta Mladenović je pesnik, poetski prozaista, književni prikazivač, antologičar, urednik i kulturni poslenik, rođen 1956. godine u Šarkamenu kod Negotina. Objavio je preko trideset knjiga poezije, tri antologije pesnika istočne Srbije i prvu Antologiju srpskog pesništva (od Branka Radičevića do Branka Miljkovića), na arapskom jeziku (Kairo, 1996), književne osvrte na mladu srpsku poeziju osamdesetih godina “Zrela jutra” i priredio mnoge publikacije i zbornike. Knjige su mu prevedene u Italiji, Rumuniji, Francuskoj, Egiptu, Makedoniji, apesme objavljene na mnogim svetskim jezicima.
Dobitnik je “Drainčeve” i drugih prestižnih književnih nagrada, kao i visokih priznanja za kulturnu delatnost. Osnivač je “Muzeja crne krajine” i Stvaralačkih dana u Šarkamenu i organizator 9. “Mladog maja”, poslednjeg jugoslovenskog susreta pesnika Zaječar-Šarkamen, a sada je predsednik Umetničkog saveta ove čuvene manifestacije. Jedan je od pokretača Književne omladine Timočke Krajine i Borskog susreta balkanskih književnika. Bio je urednik kulturno-umetničkog programa i izdavaštva negotinske biblioteke preko dvadeset godina i njen v.d. direktor (2009.-201O.)
Član Udruženja književnika Srbije od 1989. godine, a od 2016. godine i Srpskog književnog društva. Član Slovenske akademije književnosti i umetnosti(sa sedištem u Varni).
Vlasta Mladenović postavljen je za glavnog i odgovornog urednika časopisa “Razvitak” 2021.godine, kada je obeleženo 60 godina ovog značajnog časopisakoji izdaje Ustanova Narodno pozorište-Centar za kulturu “Zoran Radmilović” u Zaječaru.

Nagrada Grada Zaječara “Nikola Pašić” u 2023. godini, uručena je Bori Dimitrijeviću iz Zaječara, za izuzetan doprinos u oblasti unapređenja i razvoja društveno-političkih odnosa.

Bora Dimitrijević je rođen u Zaječaru 1949. godine. Potiče iz stare zaječarske porodice Budukanaca, koja se spominje u dokumentima sa početka19. veka. Oženjen je i otac dvoje dece. U rodnom gradu završio je Gimnaziju i 1968. godine upisao arheologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a diplomirao 1973.godine.
Nakon završenih studija počinje da radi u Istorijskom arhivu “Timočka Krajina” u Zaječaru. Od 1990. godine pa do 2001.godine, obavlja poslove direktora Arhiva i aktivno učestvuje u svim gradskim kulturnim dešavanjima. Jedan je od utemeljivača Zadužbine “Nikola Pašić” i Fondacije”Zoran Radmilović” u Zaječaru. Na mestu predsednika Upravnog odbora Zadužbine nalazio se u dva navrata, dok je dužnost predsednika Upravnog odbora Fondacije obavljao od 1993. do 2001.godine. U Istorijskom arhivu počinje da se bavi izučavanjem lokalne istorije, kao i životom i radom poznatog srpskog državnika Nikole Pašića. Tokom rada u Arhivu, sa lokalnom zajednicom, utemeljuje Memorijal Nikola Pašić 1996.godine, istručno rukovodi njegovim radom skoro dve decenije.
Za direktora Narodnog muzeja “Zaječar” u Zaječaru izabran je 2001.godine. Do kraja radnog veka 2016, rukovodi i koordinira radom u Muzeju, carskoj palati Feliks Romuliana, Radul begovom konaku, Zadužbini “Nikola Pašić” i Turskoj vodenici. Od dolaska u Narodni muzej posebnu pažnju posvećuje ekspertskim poslovima na nominaciji carske palate za upis na Listu prirodne i kulturne baštine sveta UNESKO. Palata je zajedno sa sakralno-memorijalnim kompleksom Magura upisana na Listu 2007.godine, kao jedinstveni primer rimske provincijske arhitekture. Nakon toga više se angažuje na poslovima kulturne diplomatije i promocije carske palate u zemlji i inostranstvu. Kao rezultat takvog pristupa ostvarena je tesna saradnja sa ambasadama SAD, Nemačke, Italije, Francuske, Norveške, Kanade, Japana i Finske. U tom periodu Muzej je dobio više donacija za konzervaciju, uređenje i prezentaciju carske palate. Donacijom SR Nemačke konzervirana je i rekonstruisana istočna kapija, dok je novcem dobijenim od SAD uređen kompleks Magura. Kapitalnim projektom EU, u vrednosti od 600. OOO evra, uspešno je realizovana ideja savremenog informacionog i prezentacionog centra. Više od deset godina bio je angažovan na poslovima projekta za izgradnju Centra za posetioce na carskoj palati Feliks Romuliana. Tokom njegovog mandata u muzeju, predmeti sa carske palate bili su prezentovani na značajnim evropskimizložbama u Rimu, Triru, Akvileji, Milanu, Veneciji i Bonu.
Predsednik je Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije i predsednik Upravnog odbora Narodnog muzeja u Zaječaru. Član je IKOM-a Srbije i angažovan na polju zaštite manjinskih prava Vlaha u istočnoj Srbiji. Dobitnik je više priznanja i nagrada za svoj rad: Septembarska nagrada grada Zaječara, Nacionalna nagrada za rad u turizmu “Turistički cvet”, Godišnja nagrada Udruženja turističkih novinara. Nosilac je ordena Karađorđeve zvezde i medalje majora Gavrilovića.

Povelje Grada Zaječara su dodeljene mladima sa područja Grada Zaječara, kao priznanje za postignute rezultate u radu i podstrek za još veća zalaganja. Ovogodišnji dobitnici povelja su: Teodora Milovanović, učenica OŠ „Hajduk Veljko“ u Zaječaru, Pavle Kulić, Nemanja Simović, Petar Savićević, Vuk Živković, učenici Gimnazije u Zaječaru, kao i ekipa učenika zaječarske gimnazije koju čine učenici: Mia Milosavljević, Anđela Milosavljević, Marija Stojanović, Jovan Buzadžin i Pavle Vasilijević, zatim Janko Mladenović, teniser, učenik OŠ „Đura Jakšić“ u Zaječaru, Luka Rodić i Damjan Dimitrijević, učenici OŠ „LJuba Nešić“ u Zaječaru i Iva Nikolić, učenica OŠ „Desanka Maksimović“ u Zaječaru.

Teodora Milovanović, učenica OŠ „Hajduk Veljko“ u Zaječaru, dobitnik je Povelje za rezultate postignute na takmičenjima iz srpskog jezika i književnosti. Teodora je, školske 2022/23 godine, završila osmi razred u OŠ “Hajduk Veljko” u Zaječaru kao nosilac Vukove diplome i đak generacije. U sedmom razredu je osvojila prvo mesto na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, a iste godine osvojila je i treće mesto na Republičkom takmičenju iz književnosti-Književna olimpijada.U osmom razredu je učestvovala na istim takmičenjima i na oba osvojila drugo mesto

Pavle Kulić, učenik Gimnazije u Zaječaru, dobitnik je Povelje za postignute rezultate na takmičenjima iz matematike i fizike. Na 63. Državnom takmičenju iz matematike srednjih škola osvojio je treću nagradu. Isti uspeh ponovio je i na međunarodnom takmičenju iz matematike u Krajovi u Rumuniji, i na taj način uspešno reprezentovosvoju Školu i Grad Zaječar. Uspešan je bio i u prethodnim školskim godinama, gde je redovno osvajao neko od prva tri mesta na takmičenjima iz matematike i fizike, od opštinskog do republičkog ranga. Pavle je uspešan i u sportu, posebno na krosu RTS-a gde je osvojio prvo mesto

Vuk Živković, učenik Gimnazije u Zaječaru, dobitnik je Povelje za postignute rezultate na takmičenjima iz hemije. Vuk je, školske 2022/23 godine, na međuokružnom takmičenju iz hemije osvojio prvo mesto, a na Državnom takmičenju iz hemije srednjih škola osvojio peto mesto. Na Srpskoj hemijskoj olimpijadi osvojio je osmo mesto. Uspešan je bio i u prethodnim školskim godinama na međuokružnom i republičkom takmičenju iz hemije, dve godine uzastopno je osvajao prva mesta.

Janko Mladenović, teniseru, učenik O.Š. „Đura Jakšić“ u Zaječaru, dobitnik je Povelje za postignute rezultate u sportu. Janko je dugogodišnji član Teniskog Saveza Srbije. Osvajač je mnogobrojnih trofeja. Bio je prvak Srbije do desete godine. Jedini je takmičar iz našeg grada, koji redovno odlazi na turnire širom Srbije i na taj način promoviše Grad Zaječar.
Prvi turnir ove godine je osvojio u svom rodnom Zaječaru, u kategoriji singl i dubl (seniori) ,.Timočka Krajina Na velikom državnom prvenstvu u Petrovcu na Mlavi, zauzeo je treće mesto. Zatim su usledili turniri u Novom Sadu, Čačku i Kraljevu, gde je stigao do polufinala. Sledeći turnir u Zaječaru ” Serbla Grand Prix” do 16 godina i veliko drugo mesto. Nakon toga OP Niщ OP Ćuprija, OP Zaječar do 14 godina i druga mesta, odnosno vicešampionska. Janko u svom posedu trenutno ima 46 pehara i oko 70 medalja.

Nemanja Simović, učenik Gimnazije u Zaječaru, dobitnik je Povelje za postignute rezultate na takmičenjima iz matematike i fizike, školske 2022/23. godine, pohađao je prvi razred Gimnazije u Zaječaru, prirodno-matematički smer i završio sa odličnim uspehom, istakavši se u izučavanju prirodnih nauka. Najbolje rezultate je ostvario iz matematike, osvojivši drugu nagradu na Državnom takmičenju učenika srednjih škola, kao i iz fizike treću nagradu na istom rangu takmičenja.

Luka Rodić, učenik OŠ „LJuba Nešić“ u Zaječaru dobitnik je Povelje za postignute rezultate na takmičenjima iz matematike, fizike i srpskog jezika i jezičke kulture. Pokazuje nadarenost i talenat u raznim oblastima i svojom posvećenošću i radom ostvario je izuzetne rezultate još u Centru za razvojnu edukaciju – MALAC GENIJALAC (treće mesto na međunarodnoj olimpijadi u mentalnoj aritmetici u Beogradu, 2018. godine). Nakon toga, nastavio je da niže uspehe i nagrade na takmičenjima iz matematikeu kontinuitetu od prvog razreda, na kojima je redovno osvajao nagrade, na takmičenju iz srpskog jezika od petog razreda i takmičenju iz fizike od šestog razreda.U školskoj 2022/23. godini, ostvario je zapažene rezultate na takmičenjima iz matematike, fizike i srpskog jezika, predstavljajući svoj grad i region na takmičenjima najvišeg, državnog ranga, gde je osvojio prve nagrade.

Petar Savićević, učenik Gimnazije u Zaječaru, dobitnik je Povelje za postignute rezultate na takmičenjima iz prirodnih nauka. Tokom osnovne škole takmičio se iz matematike, fizike i hemije. Najznačajniji rezultati sa tih takmičenja su: 2 srebrne medalje sa međunarodnih takmičenja “Kengur bez granica”, 2 prve nagrade sa okružnih takmičenja iz hemije, 3 prve nagrade sa okružnih i priznanje sa državnog takmičenja iz fizike. Školske 2020/2021. godine, upisao je Gimnaziju u Zaječaru, u kojoj nastavlja da se takmiči i ostvaruje zapažene rezultate iz fizike, matematike i biologije. Najznačajnija nagrada mu je 2. nagrada na državnom takmičenju iz fizike.

Ekipa učenika Gimnazije u Zaječaru koju čine učenici: Mia Milosavljević, Anđela Milosavljević, Marija Stojanović, Jovan Buzadžin i Pavle Vasilijević, dobitnici su Povelje za postignute rezultate u vannastavnim aktivnostima. Ekipa učenika Gimnazije u Zaječaru u navedenom sastavu, zajedno sa svojim mentorom, Mladenom Šljivovićem, profesorom fizike, osnovali su učeničku kompaniju “ZaČili” koja se bavi proizvodnjom organskih biopesticida iz čili paprike, namenjenih proizvođačima organske hrane da zaštite svoje biljke, a ujedno zadrže oznaku organsko. Sa ovom idejom učestvovali su na nacionalnom takmičenju za izbor najbolje učeničke kompanije koje organizuju Dostignuća Mladih u Srbiji (DMuS). U oštroj konkurenciji, njihova ideja prepoznata jeod strane žirija kao najbolja u Srbiji čime su ostvarili priliku da se takmiče na izboru za najbolju učeničku kompaniju Evrope, na Međunarodnom takmičenju učeničkih kompanija koje se ove godine održavalo u Istanbulu.Posle više od dvadeset godina Zaječar je dobio takmičare na nekom od evropskih takmičenja koje se nalazi u kalendaru Ministarstva prosvete. Dostojno su predstavili svoju Školu i Grad Zaječar i njihov trud, postignuća i posvećenost su vredni ovog priznanja.

Iva Nikolić, učenica OŠ „Desanka Maksimović“ u Zaječaru, dobitnik je Povelje za postignute rezultate na takmičenjima iz različitih nastavnih predmeta. Iva Nikolić završila je osnovno školovanje u OŠ “Desanka Maksimović” u Zaječaru, i nastavila školovanje u Gimnaziji u Zaječaru. Školske 2022/2023 godine (osmi razred), osvojila je srebrnu medalju na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Krajovi, u Rumuniji, 2..mesto na okružnom i plasman na republičko takmičenje iz fizike; 2. mesto na okružnom takmičenju”Književna olimpijada”; 2. mesto na opštinskom i 3. mesto na okružnom takmičenju iz geografije; 3. mesto na opštinskom takmičenju iz biologije. Iva je aktivno učestvovala i u kulturnom životu škole, bila je deo ekipe Dramske družine, koja je sa Međunarodnog luktarskog festivala “LUTVID-FEST” u Bijeljini, Republika Srpska, školi donela nekoliko nagrada, uključujući i onu za najbolju predstavu festivala.

Damjan Dimitrijević, učenik OŠ „Ljuba Nešić“ u Zaječaru, dobitnik je povelje za postignute rezultate na takmičenjima iz različitih nastavnih predmeta. U školskoj 2022/23.godini, završioje osnovno školovanje u OŠ “LJuba Nešić” u Zaječaru, kao učenik generacije. i nastavio školovanje u Gimnaziji u Zaječaru. Kroz čitavo svoje školovanje postizao je zavidne rezultate i izuzetne nagrade iz mnogih predmeta i bio primer svojim drugovima u svakom pogledu. Navedene školske godine, osvojio je 1. nagradu na opštinskom i 2. nagradu na okružnom takmičenju iz fizike; 1. nagradu na opštinskom takmičenju iz matematike, 1. nagradu u 1. kolu i Z. nagradu u 2. kolu Dopisne matematičke olimpijade, 1. nagrada na opštinskom takmičenju iz hemije; 2. nagrada na okružnom takmičenju iz geografije;3. nagrada na okružnom takmičenju, kao i učešće na Republičkom takmičenju iz istorije; 3. nagrada na opštinskom takmičenju iz engleskog jezika i 2. nagrada na opštinskom takmičenju iz srpskog jezika-Književna olimpijada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *