Sećanje na glumca Predraga Grbića (VIDEO)

Poslednje zbogom talentovanom i popularnom zaječarskom glumcu Predragu Peđi Grbiću uputile su kolege, prijatelji i njegovi poštovaoci na komemoraciji priređenoj u zaječarskom teatru.

O liku i delu Predraga Grbića koga su neizmerno voleli i poštovali nadahnuto su govorili zaječarski glumci: Branislav Mijatović, Marija Masal, Marija Mrvica Stanković, Nataša Petrović, Ana Bretšnajder i Miloš Tanasković. Pročitana su pisma reditelja Tare Manić i Nikole Zavišića, dramaturškinje Une Đelošević, glumca Aleksandra Mihailovića Mikse.

Kako su istakli, Predrag Grbić Peđa ili Peki, bio je moralni stub i dobri duh pozorišta koji je mlade glumce učio ljubavi prema pozorištu ali i prema kolegama, savesni pregalac koji je na probe dolazio pola sata ranije, ali pre svega jedinstven i divan čovek koga su mlađi glumci smatrali drugim ocem.

Prisutni su se kroz odabrane inserte prisetili pojedinih predstava u kojima se posebno istakao: „Ženidba“, „Karolina Nojber“ „Čehovljeva soba“ “Emilija Galoti”, nakon čega su u njegovu čast svi dugo stajali, plakali i aplaudirali, jer je aplauz jedini način da se glumac isprati.

Predrag Grbić je rođen 3. juna 1965. u Novoj Varoši, gde je napravio prve glumačke korake na Dečjoj sceni Doma kulture. Od 1. juna 1996. godine, punih 27 godina, bio je stalni član Narodnog pozorišta Timočke Кrajine “Zoran Radmilović”, u kome je odigrao blizu 50 uloga, od kojih se izdvajaju sledeće: Gospodin Redijon u predstavi “Magarac” za koju je 2000. godine dobio nagradu “Zoranov brk” na Festivalu “Dani Zorana Radmilovića”. uloga mladoženje u komadu “Ženidba i udadba” 2001. godine, Hamilkar Rikoti u predstavi “Počasno veče” 2004. godine, otac u predstavi “Кarolina Nojber” 2010. „Džeri“u komadu “Transilvanija” 2012.,Stepan, sluga Potkoljesina u komadu “Ženidba” 2023. Dositej Andrejič Hlikin, visoki činovnik i General Brižalov u predstavi “Čehovljeva soba” 2023. i mnoge druge.  Dobitnik je i nagrade “Joakim Vujić” za izvanrednu ulogu u komadu “Bertove kočije ili Sibila”.

Osim zaječarske, pamtiće ga i šira publika, po filmovima i serijama u kojima je igrao: po ulozi Hajduk Veljka u filmu “Bitka na Čegru“; po ulozi Milovana u TV seriji “Seljaci”; kao i po ulogama  iz 2023 . u TV seriji “Radio Mileva” i u filmu “Trag divljači”.

Produkcija ZA MEDIA je tokom svih godina Peđinog maestralnog bavljenja glumom sa njim sarađivala, pratila njegovu karijeru i radovala se njegovim profesionalnim uspesima. Bio je divan sagovornik i dragoceni saradnik, a učestvovao je i u našem dokumentarno-igranom serijalu “Olovne priče”.

U našoj arhivi ostalo je mnogo intervjua, a mi smo izdvojili Peđina sećanja o najznačajnim događajima iz njegove karijere, koja je podelio sa nama februara 2021. godine, povodom 75 godina zaječarskog pozorišta.

Predrag Grbić nas je napustio u 59. godini života, 14. jula ove godine. Za sobom je ostavio suprugu Biljanu i sinove Mihajla i Branka.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura, Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *