Nedelja istraživača u organizaciji zaječarske Gimnazije

Gimnazija Zaječar će i ove godine biti organizator „Noći istraživača“ u Zaječaru i Negotinu. Ovog puta program će trajati čitave nedelje zahvaljujući Naučnom klubu Zaječar, a uključiće i druge organizacije u rad: PU „Đulići“, Biblioteku „Dositej Novaković“, Edukativni centar„Cvrk“.

Program će započeti u ponedeljak 25. septembra posetom gimnazijalaca PU „Đulići“, gde će zajedno izvesti nekoliko eksperimenta, a potom održati i predavanje o Sunčevom sistemu.

U utorak će u prostorijama Naučnog kluba Zaječar i Gimnaziji Zaječar prirediti veće posvećeno društvenim igrama koje su inspirisane naukom.

Već u sredu gimnazijalci će posetiti i Edukativni centar „Cvrk“ gde će zajedno sa polaznicima Montesori školice otkrivati tajne vode.

Narednog dana zajedno sa učenicima Medicinske škole učestvovaće u potrazi za blagom.

Program se završava u petak kada će biti  organizovana dva naučna kviza, oslikan mural na ulazu u Gimnaziju, i održano takmičenje u različitim STEM igrama.

Istog dana predviđena je i poseta Negotinu.

Program po danima:

25.9. Pravo vreme da počneš sa naukom

26.9. GAME2STEM

27.9. Vodena avantura najmlađih istraživača Zaječara

28.9. Potraga za blagom

29.9. STEMap i STEM olimpijada

Inače, u okviru 14. Evropske noći istraživača, najvažnije i najmasovnije naučne manifestacije u zemlji, posetioce u 24 grada širom  Srbije očekuju zanimljivi programi. U pripremi ovog događaja koji se istovremeno održava i u celoj Evropi, svake godine učestvuje između 300 i 500 naučnika

Evropska noć istraživača organizovana je uz podršku Evropske unije sa ciljem da na zanimljiv način afirmiše istraživače i nauku, a u Srbiji se realizuje kroz dva pomenuta projekta: ReFocus Art i SciencesCool.

Koordinator projekta ReFocuS Art (Road to Friday of Science and Art) je Centar za promociju nauke u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Institutom od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Prirodno-matematičkim fakultetom iz Niša i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Koordinator projekta SciencesCool (Science on the move – from lab to streets & school) je Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu u partnerstvu sa Institutom za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu.

Projekti su finansirani iz programa „HORIZON EUROPE“, najvećeg programa Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma „Marija Sklodovska-Kiri”.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *