Ko u Zaječaru prirema najbolji ajvar?

Najveći gastronomski karavan na Balkanu Izađi mi na teglu održava se desetu godinu zaredom i u jubilarnom izdanju će posetiti 15 gradova širom Srbije.

Već po tradiciji, karavan se na gradsku slavu Malu Gospojinu zaustavlja u Zaječaru, gde se u pripremanju ajvara takmiče vrsni kulinari, domaćice, udruženja, školske ekipe i svi oni oni koji vole ovaaj nacionalni delikates.

Početak je u 11 sati a organizator je Turistička organizacija Grada Zaječara pod pokroviteljstvom Grada Zaječara.

Zaječar je grad koji odiše tradicijom i ljubavlju prema hrani, i jedva čekamo da vidimo šta će timovi pripremiti. Atmosfera je napeta, a očekivanja su velika.
Pridružite nam se u ovoj nezaboravnoj trci za najboljim ajvarom i da zajedno stvorimo još jedno ukusno poglavlje naše kulinarske priče, poručuju organizatori.

Izađi mi na teglu je jedino nacionalno takmičenje u pripremanju ajvara pod vedrim nebom, a organizatori učesnicima obezbeđuju kompletno opremljen takmičarski štand, šporet Smederevac, papriku, drva, tegle, ulje, šećer i so.

Takmičarske ekipe treba da ponesu samo svoj pribor za pripremanje ajvara, ali i dobro raspoloženje, jer takmičare i posetioce u svakom gradu očekuje celodnevni zabavni program, koji obuhvata i nagradne igre za koje su nagrade obezbedili dugogodišnji prijatelji karavana.

Tokom devet sezona karavan je obišao preko 200 gradova, takmičari su od oko 100 tona paprike napravili preko 45.000 tegli ajvara, a manifestaciju je posetilo blizu milion ljudi.

U proteklih devet izdanja nacionalnog takmičenja titulu šampiona su odnele ekipe iz Leskovca, Kovačice, Bele Palanke,Kanjiže, Brusa, Kuršumlije, Dimitrovgrada, Vladičinog Hana i Kikinde, što dokazuje da majstora za „srpski kavijar“ ima širom naše zemlje.

Veliku vrednost manifestaciji daje i činjenica da je uspešan plasman na takmičenju podstakao više od 40 domaćinstava da pokrene sopstvenu proizvodnju ajvara. A da bi se ostvarili ovakvi rezultati, organizatori karavana u toku jedne sezone prelaze i po 20.000 km, tako da su za proteklih devet godina prešli kilometražu koja je veća od obima tri zemaljske kugle.

Ovogodišnja sezona karavana biće realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, lokalnih samouprava gradova-učesnika, kao i brojnih sponzora čija podrška čini projekat uspešnijim iz godine u godinu.

Pobednici kvalifikacionih takmičenja će svoje varjače ukrstiti 7. oktobra na finalnom takmičenju u Beogradu, kada će biti proglašen kralj ili kraljica ajvara desete sezone ovog čuvenog karavana.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo, Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *