Završeni 57. Mokranjčevi dani u Negotinu

Кoncertom Hora Radio televizije Srbije pod upravom Bojana Suđića i dodelom plaketa pokroviteljima svečanosti sinoć su završeni 57. Mokranjčevi dani. Završnu reč o festivalu dala je dr Sonja Marinković, selektorka a Mokranjčeve dane zatvorio je Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

Ovogodišnji 57. „Mokranjčevi dani“ u prvi plan su stavili Mokranjčevu muziku i horsko stvaralaštvo, ali nisu nedostajali ni programi koji su slavili muziku u najlepšem svom obliku delima u kojima su uživali i izvođači i publika.

Slaveći Mokranjčevo delo, nema sumnje, izdvojio se, istakla je na zatvaranju festivala, prof. dr Sonja Marinković, selektorka, Hor Radio-televizije Srbije sa maestrom Bojanom Suđićem, interpretacijom najkompleksnije Mokranjčeve partiture, kompozicija za dane Velikog posta.

Ovogodišnji 57. Festival „Mokranjčevi dani“, zvanično je proglasio zatvorenim Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Tokom proteklih sedam festivalskih dana, Negotin i Srbija pokazali su svoje poštovanje prema liku i delu znamenitog Negotinca, znamenitog Srbina, slavnog kompozitora nezaboravnih srpskih dela. Festival umetničke muzike, našu počasnicu Mokranjcu, realizovali smo uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i prijatelja svečanosti kojih će u budućnosti, u budućnosti, imajući u vidu značaj održavanja, nadam biti još više. Bilo je lepo biti u Negotinu ovih dana. Naš zadatak je da se, u godinama koje slede, potrudimo da ispravimo ono što možda nije bilo dobro, a sjajne programe ponovimo, kao što je na primer bio večerašnji nastup naših prijatelja, Hora Radio televizije Srbije i maestra Bojana Suđića. Hvala Vam na večerašnjem veličanstvenom muzičkom doživljaju, hvala svim učesnicima ovogodišnjih svečanosti, Programskoj komisiji, organizatoru i vama dragi sugrađani, istakao je Veličković.

Hor Radio-televizije Srbije pod upravom maestra Bojana Suđića nadahnuto je izveo izuzetno kompleksna dela koja je Stevan Mokranjac komponovao za dane Velikog posta. Кompozicije koje su činile ovaj program, navodi Suđić, nastale su u vremenskom rasponu od 17 godina i većina ih je deo ciklusa „Strasna sedmica“. Program je, dodaje, proširen sa još nekoliko kompozicija koje ulaze u muziku Velikog posta.

Mokranjčeva muzika je veoma složena, ona je veoma zahtevna, a verovatno nema ni zahtevnije od ove muzike koju smo izabrali za ovogodišnju završnicu festivala. Najzahtevnija je za izvođenje, tehnički i muzički zato što ta vrsta smirenja, ta vrsta homogenosti i kontinuiteta zvuka koji se mora uznositi na jedan potpuno netelesni način jeste najveći izazov, pogotovu za jedan hor koji ne neguje samo i isključivo duhovnu muziku, već peva muziku od najranije renesanse pa do najsavremenijih kompozicija velikih voikalnih instrumentalnih dela. To je jedan širok dijapazon zvuka i stilova koje svaki pevač mora da bude u prilici da pokaže. Prilagoditi se Mokranjčevom idealu i to pogotovu u jednom maloj i akustičnoj crkvi, sa ovolikim brojem značajnih kapitalnih glasova, a svaki je sposoban da sam ispuni i prepuni ovu crkvu, zamislite onda koliki je to rizik da se to radi sa 40 i više pevača. To je veoma teško, a da se oseti da smo svi kao jedan organizam i sve na čemu smo radili a verujem da smo u tome uspeli, kaže maestro Bojan Suđić.

Od prvih festivala Mokranjcu u čast „Mokranjčevi dani“ i Hor Radio-televizije Srbije su neraskidivo vezani. Repertoar ovog hora obuhvata najznačajnija dela horske literature, kompleksne partiture vokalno-instrumentalne i operske muzike, dela savremenih inostranih i domaćih autora koja najčešće premijerno interpretira, a mnoga od njih su mu i posvećena, kao i muzika popularnih žanrova. Zato su se upravo na 57. „Mokranjčevim danima“ odlučili da predstave Mokranjčevu muziku za dane Velikog posta, koja su retko izvođena i koja još uvek nisu snimljena.

 

Tradicionalno, organizator „Mokranjčevih dana“, Dom kulture „Stevan Mokranjac“ uručio je festivalska priznanja prijateljima i pokroviteljima festivala.

U ambijentu negotinskog Sabornog hrama Svete Trojice Jovanka Stefanović Stanojević, direktorka Doma kulture uručila plaketu „Mokranjčevih dana“ Opštini Negotin, Eliksir Fondaciji, Кompaniji „Telekom Srbija“ i Кompaniji „Dunav osiguranje“. U ime dobitnika plakete su primili: Vladimir Veličković, Branko Marković, Natalija Stanković i Svetlana Došenović.

Plakete će naknadno biti uručena: Organizaciji muzičkih autora Srbije SOКOJ-u, Unicredit banci, beogradskoj Visokoj školi za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo, kao i Radio Beogradu. Naknadno će biti uručene i počasnice prijateljima i saradnicima Festivala.

izvor: mokranjcevidani.com, foto: Suzana Mihajlović Jovanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *