Promovisani „Kobni zvuci violine“ – Irena Jović Stanojević: Zadovoljstvo je bilo naći se pred boljevačkom publikom koja ceni pisanu reč

U maloj sali boljevačkog Kulturno-obrazovnog centra, sinoć je publici predstavljena knjiga „Kobni zvuci violine“ Irene Jović Stanojević.

Radnja ovog dokumentarističko-istorijskog romana koja se delom odigrava i u Boljevcu okupila je brojne znatiželjnike i knjigoljupce.

„U interakciji sa autorom i gostima, publika je izrazila zahvalnost i pokazala da nema ni malih tema, ni malih umova u malim sredinama, i da geografska ograničenja zapravo rađaju velike duhovne potrebe. Zadovoljstvo je bilo naći se pred boljevačkom publikom koja očigledno veoma ceni pisanu reč i spremna je da svoje utiske o knjigama javno podeli“, rekla je za Magnum radio Irena Jović Stanojević.

Drama koja se odigrala sredinom 1905. godine u Krivom Viru kod Boljevca potresla je srpske književne i sveštene krugove. Prve zato što pesnici ne ubijaju svoje dragane, a druge zato što je glavni akter tragičnog događaja, pesnik Vojislav Ilić Mlađi, potomak ugledne svešteničke porodice koja je odano služila kralju.

I kao što to obično biva, najdublja tragedija iznedrila je stihove koji su ušli u antologiju srpske poezije. Sama ta činjenica navela je autorku da istraži i o tome napiše dokumentarističko-istorijski roman.

Promociju je organizovala Javna biblioteka „Boljevac“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *