Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Srbija i Republika Srpska danas obeležavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Datum, 15. septembar, izabran je za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front, kada se na vrhu Кajmakčalana pobedonosno zavijorila srpska zastava.

Uoči praznika, zvaničnici pozivaju sve pripadnike srpskog naroda, gde god da žive da na kućama istaknu narodnu zastavu – “trobojku”.

“Sve državne institucije, javna preduzeća, privredni subjekti u gradu Zaječaru, dužni su, shodno zakonu, da na svojim objektima i javnim mestima, predviđenim za te namene, istaknu zastave Republike Srbije. Molimo i sve građane koji imaju državnu zastavu naše zemlje da istom ukrase svoje stambene objekte” , rekao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar, obeležava se od 2021. godine na osnovu odluke Vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *