U Zaječaru od 14. do 21. septembra Festival hrišćanske kulture

Festival hrišćanske kulture u Zaječaru, osmi po redu, počinje sutra proslavom crkvene Nove godine (Načalo indikta), koju pravoslavna crkva proslavlja 14. (1.) septembra.

Tim povodom arhijerejska liturgija biće služena od 09.00 sati na temeljima ranohrišćanske bazilike na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana.

Crkvena Nova godina proslavlja se 14. (1) septembra. Ovaj datum ujedno označava i početak godišnjeg bogoslužbenog kruga, a njega čine praznici koji se oslavljaju u toku godine. Prvi u nizu tih praznika jeste Rođenje Presvete Bogorodice – Mala Gospojina, a posljednji Uspenje Presvete Bogorodice – Velika Gospojina (15/28. avgust).​

Svečano otvaranje festivala zakazano je za 18.00 sati u porti Saborne crkve u Zaječaru, dok je za 19.00 sati predviđeno predavanje prezvitera dr Olivera Subotića „Izazov veštačke inteligencije: pogled iz pravoslavne perspektive“.

Festival će trajati do 21. septembra, dana Male Gospojine, crkvene i gradske slave, kada će biti održan koncert Divne Ljubojević i hora Melodi.

Tokom sedam dana trajanja festivala posetioci će moći da uživaju u pisanoj reči, predavanjima, likovnim izložbama, duhovno–dokumentarnom filmu, koncertima i horskim nastupima.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo, Vesti Tagovi: Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *