Novo izdanje “Razvitka” predstavljeno čitalačkoj publici

U okviru „Zaječarskog kulturnog leta” u dvorištu Pozorišnog muzeja u Zaječaru sinoć je predstavljen najnoviji, 267. broj časopisa „Razvitak”, u izdanju Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović”. Pozdravljajući sve prisutne, direktor Ustanove Vladimir Đuričić je izrazio zadovoljstvo što „Razvitak” u kontinuitetu izlazi već 5 godina i izrazio nadu kako se nikada neće ponoviti vreme kada je prekinuto izdavanje ovog izvanrednog časopisa koji je enciklopedija Timočke Krajine. „Razvitak“ je od izuzetnog značaja za društveni život i kulturu istočne Srbije.

Glavni i odgovorni urednik “Razvitka” Vlasta Mladenović je istakao da se časopis sve više čita u Srbiji i šire, da se čitaoci veoma pohvalno izražavaju kako o prethodnim tako i aktuelnom broju, na osnovu, pre svega, internet prezentacije i novih mogućnosti plasmana. To je svakako satisfakcija i ponos za svako uredništvo i izdavača.
Mladenović je potom obrazložio sadržaj časopisa naglašavajući da “Razvitak” ponovo okuplja stare i stiče nove dragocene i kompetentne saradnike.

„U ovom broju želim posebno da istaknem, pored izvanredne poezije i proze poznatih i originalnih autora, različitih poetika i estetičkih pristupa, poduži esej, studiju, Boška Tomaševića “Pisanje imaginarnog”, kao i “Podsećanje na Ljubišu Rajkovića Кoželjca”, o čijoj bogatoj književnoj zaostavštini piše Nedeljko Bogdanović, “Ekonomski i privredni položaj Кrajine i Кljuča krajem 19. veka” Višeslava Živanovića, te tekst Miroslava T. Nikolića “Istorijat krajinskog vinogradarstva” i dr.

U ovom broju čitaoci mogu da pročitaju tekst, uz fotografije, o 59. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić”, koji je ove godine održan u Zaječaru, o kome je pisala Biljana Glišić.

S obzirom na to da je “Razvitak” jednim delom otvoren za autore i priloge iz regiona i sveta, čime se uspostavlja interakcijski odnos, čitaoci u Srbiji mogu da se upoznaju sa svetskim književnim trendovima, a čitaoci u inostranstvu sa našim književnim stvaralaštvom. U tom smislu, objavljen je blok savremene poljske poezije, u prevodu i izboru Olge Lalić Кrovicke, kao i pesme poznatog egipatskog pesnika Ašrafa Abul Jazida i Metina Džengiza, ovogodišnjeg dobitnika Evropske nagrade za poeziju “Petru Кrdu”, u prevodu Ane Stjelje, rekao je Vlasta Mladenović.

Na promociji 267. broja „Razvitka“, istoričar ekonomije Višeslav Živanović govorio je o ekonomskom i privrednom položaju Krajine i Ključa krajem 19. veka, a svoje stihove objavljene u najnovjem broju časopisa govorile su Jadranka Bjedov, profesorka engleskog jezika i Irena Jovanović, akademski slikar.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura, Vesti Tagovi: Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *