Tematsko festivalsko veče o zaštiti i održivom korišćenju voda, 27. avgusta, od 19 sati, na košarkaškom igralištu kod srednjih škola (VIDEO)

U okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“, koji finansira EU, a realizuju Udruženje „Za česme“ i partnerske organizacije iz Bora i Zaječara, u Zaječaru će biti organizovano tematsko Festivalsko veče sa prikazivanjem inkluzivne predstave mladih, ekoloških filmova i tribinom. Festival će biti održan u nedelju, 27. avgusta, od 19 sati, na košarkaškom igralištu kod srednjih škola u Zaječaru, a tema ovogodišnjeg Festivala je zaštita voda i održivo korišćenje voda.

Publika će biti u prilici da premijerno pogleda filmski program koji se realizuje kao specijalno izdanje Međunarodnog festivala ekološkog i turističkog filma SILAFEST, koji se već 15 godina održava na obali Dunava u Velikom Gradištu. Filmski program će otvoriti dokumentarni film “Živa voda”, u produkciji Udruženja “Za česme” i izvršnoj produkciji “Za medije” i to je treći i poslednji deo trilogije KAP koja se bavi zaštitom arteskih česama u Zaječaru i borbom naših sugrađana da ovo prirodno dobro stavi pod zaštitu. Nakon toga slede filmovi odabrani iz selekcije 15. SILAFESTA: “Zagađenje Dunava fekalnim vodama” (Srbija); “Rudarenje u Srbiji – Kineski način (Srbija); “Komunalni otpad na reci Lim” (Srbija); “Prodavci soli” (Iran) i “Beogradska jezera – 10 godina kasnije”.

Nakon filmova biće održana javna tribina o zaštiti voda. Govoriće ekološki aktivisti, stručnjaci iz oblasti zaštite životne sredine i rada sa mladima, a publika će moći da postavlja pitanja i tako aktivno učestvuje u tribini.

Ovaj video je proizveden u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Građanska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Sadržaj videa je isključiva odgovornost navedenih udruženja i nužno ne odražava stavove Evropske unije.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *