Osam festivalskih dana u Knjaževcu (VIDEO)

Ove godine Knjaževac je bio 62. put domaćin učesnicima Festivala kulture mladih Srbije. Od 2. do 9. avgusta predstavljeno je likovno i poetsko stvaralaštvo, publika je uživala u narodnoj, zabavnoj i rok muzici, dramskom i filmskom programu. Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo za kulturu i Opština Knjaževac.

Festival kulture mladih Srbije, 62. po redu, počeo je izložbom akvarela Radeta Ristića, koji je svojim likovnim stvaralaštvom ostavio veliki pečat višedecenijskoj manifestaciji kulture mladih Srbije kao i opštini Knjaževac. U prisustvu porodice Ristić i brojnih poklonika kulture, o ovom umetniku i prijatelju, biranim rečima govorila je novinar Ljiljana Pavlović:

Kada se posle više od šest decenije pogled usmeri ka počecima može se s ponosom reći da su brojevi prikazanih programa, izvodjača i gostiju najbolji pokazatelji značaja smotre. Do sada su na Festivalu učestvovali mladi iz preko sto gradova Srbije i bivše Jugoslavije, a prosek je hiljadu učesnika godišnje.
“Želim vam svima lep provod na Festivalu i želim Knjaževcu da Festival ostane nešto što će ga obeležavati kroz naredne decenije”, rekao je na otvaranju Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac, koji je zvanično otvorio 62. FKMS:

 

Na kraju svečanosti, porodici Radeta Ristića, u ime Upravnog odbora i organizacije Festivala, predsednik Opštine Milan Đokić je uručio plaketu za njegov nemerljiv doprinos kulturnom stvaralaštvu.

Iste večeri, na platou Doma kulture, održano je i “Veče talenata” Omladinske umetničke mreže, na kojem su se predstavili učesnici Kreativnog kampa koji je ove godine održan u podnožju Stare planine. Tamo su sticali znanja i veštine u muzici, folkloru i fotografisanju:

Prvo veče 62. FKMS završeno je i dodelom zahvalnica svim učesnicima Kampa.

Izlazak Tonija Cetinskog na binu Gurgusovačke kule, 3. avgusta oko 22 sata, izazvao je prave ovacije publike, a prvi taktovi pesme Krik samo su nastavili emotivnu vezu od pre devet godina, kada je takođe bio gost knjaževačkog festivala mladih. Ništa se u toj ljubavi nije promenilo, samo je uz stare fanove još više nove mlađe publike koja sa oduševljenjem peva sve pesme. Toni je stigao nešto ranije pa je prošetao “malom Venecijom”:

I ovaj susret sa publikom u Knjaževcu, među kojom je bilo i mnogo onih iz cele Timočke Krajine, protekao je na obostrano zadovoljstvo i razmenu dobrih vibracija za trajanje do nekog novog susreta.

Naredne večeri svoje vreme na FKMS imali su najmlađi i njihovi roditelji u programu “Detinjstvo fest i femili maskenbal”, na platou Doma kulture.

Za poklonike roka, na Gurgusovačkoj kuli iste večeri organizovan je koncert Atomskog skloništa. Pre njih nastupili su Najda i Balkana trip bend.

Prvi nastup pevača Adila Maksutovića na Festivalu kulture mladih Srbije u Knjaževcu, 5. avgusta, okupio je publiku svih generacija, među kojima je bilo i puno mladih koji su imali priliku da čuju, ne samo pesme ovog pevača, već i velike hitove Adilovih starijih kolega koji su bili njegovi uzori dok je gradio muzičku karijeru. Već je poznato da posebno uživa dok peva repertoar Džeja, Šabana Šaulića, Sinana Sakića, Luisa i ostalih proslavljenih imena…

 

Na 62. Festivalu kulture mladih Srbije pred knjaževačkom publikom premijerno je izveden mjuzikl “Ljubavni kabare” u kojem igraju velikani srpskog pozorišta Ljiljana Stjepanović, Rade Marjanović, Vladimir Posavec i Mina Lazarević.

“Nisam prvi put u Knjaževcu, igrala sam već predstave, ali ova kiša sada nije mi dozvolila da se malo prošetam gradom. Publika je tako lepo prihvatila predstavu da je čoveku puno srce, i doći ću opet”, rekla je glumica Ljiljana Stjepanović.

Predstava je namenski napravljena za svetski Dan Roma, ali nije posvećena samo njima već obuhvata širu sliku i dotiče se različitih segmenata života.

“Mi smo se plašili kakav će odziv publike biti, koliko će se ljudi usuditi da izađu po ovakvom vremenu, ali nama je srce puno kada smo videli da je sala puna jer ovaj format mora prosto da bude interaktivan i ukoliko se publika ne primi, krene da reaguje, onda to nije to, a ovo je bilo čarobno večeras i mi smo baš uživali”, podelila je svoje impresije nakon predstavce i glumica Mina Lazarević.

U ponedeljak, 7. avgusta, u okviru FKMS, prikazan je film “Izazov” – prvo filmsko ostvarenje snimano u svemiru sa Milošem Bikovićem.

Pretposlednjeg dana Festivala u Domu kulture Knjaževac predstavljena je edicija knjiga “Timočka lira” i prva pesnička knjiga prošlogodišnjeg dobitnika nagrade “Timočka lira” Nemanje Ćurčića “Svet posle svetla”. Na promociji su govorili Radoman Kanjevac, glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2, Petar Arbutina, predsednik ovogodišnjeg žirija, Sonja Milovanović, Jovana Milovančević i mladi autor.

U okviru 62. Festivala kulture mladih Srbije u Knjaževcu, Radio Beograd 2 dodeljuje nagradu “Timočka lira” mladom pesniku za najbolju pesmu poslatu na anonimni konkurs programa kulture i umetnosti.

Ovogodišnji finalisti “Timočke lire”, koje je odabrao selektor Vasa Pavković, nastupili su poslednje festivalske večeri ispred knjaževačkog Doma kulture. Finalisti 30. “Timočke lire” bili su:

Nemanja Grujičić (2001)
Milena Kulić (1994)
Ksenija Golubović (1993)
Antonina Poledica (1997)
Aleksa Milenković (1999)
Dunja Savić (1995)
Tamara Redević (1998)
Dušan Jovčić (1992)
Agni Bader (2005)
Nikola Radosavljević (1995)

 

Nakon nastupa finalista koji su kazivali svoje stihove, žiri je najpre saopštio da je treću nagradu osvojila Antonina Poledica iz Ivanjice, drugoplasirani je Aleksa Milenković, dok je prvu nagradu „Timočka lira“ ove godine primila Milena Ž. Kulić iz Bačkog Dobrog Polja koja je zahvalila na nagradi i još jednom kazivala pobedničku pesmu „Boginja sa drveta“.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *