39. Smotra narodnih običaja “Vražogrnački točak”

Vražogrnac će u petak i subotu, 11. i 12. avgusta biti domaćin 39. Smotre narodnih običaja „Vražogrnački točak“. Prvog dana na programu je Veče koreografisanog folklora na kome će učestvovati Dečji i omladinski folklorni ansambl KUD-a „Sloga” iz Vražogrnca, Dečji gradski folklorni ansambl „ZO-RA” iz Zaječara, kao i KUD-ovi „Šumadija” (Vlaška), „Čarapani” (Kruševac) „Zoran Gajić” (Rgotina), „Đorđe Genčić”(Veliki Izvor) i „Sloga” (Vražogrnac). Početak je u 19 sati i 30 minuta.

Drugo festivalsko veče biće takmičarskog karaktera, a program će početi u 20 časova. Ocenjivaće se scenski prikaz običaja i nastup izvornih grupa, kao selekcija za učešće na Republičkoj smotri narodnog stvaralaštva u Gornjem Milanovcu.

Učestvovaće kulturno-umetnička društva „Sloga” iz Vražogrnca, „Vuk Karadžić” iz Osipaonice, „Božur” iz Zvezdana, „Dragan Živadinović” iz Мalog Izvora kod Boljevca, „Markov kamen” iz Valakonja (Bukovo), „Voja Čurić“ iz Kobišnice, FSDR „Jovica Joca Mihailović” iz Zaječara i zdravičar Vlasta Bačilović iz Krivelja kod Bora.

U planu je i nadmetanje u tradicionalnim sportskim disciplinama, i to nošenje točka, kotrljanje točka, kotrljanje bale i nošenje balvana, kao i priprema tradicionalnih jela.

Pod pokrovieljstvom grada Zaječara organizator manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zaječara i Mesnom zajednicom Vražogrnac.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo, Vesti Tagovi: Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *