Škola za 21. vek – OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Svilajncu (VIDEO)

Osnovna škola “Jovan Jovanović Zmaj” u Svilajncu, jedna je od četiri osnovne škole na teritoriji Opštine Svilajnac. Ostale tri su u selima – Kušiljevu, Vojski i Sedlaru.

Svilajnačka škola nalazi se u gradskom jezgru, u pešačkoj zoni Avenije Zorana Đinđića, kraj prelepog parka, između dve glavne ulice u Svilajncu. Od kompletne rekonstrukcije pre četiri godine, ona spolja pleni svojom modernom fasadom u pastelnim bojama, okružena brojnim školskim igralištima. U neposrednoj je blizini Prirodnjačkog muzeja, tako da je lako uoče i mnogi posetioci Svilajnca koji mogu samo da zaključe da ovako treba da izgleda škola 21. veka. O obrazovnom putu u ovom mestu, dugom više od dva veka, i današnjem mestu ove škole u Srbiji, govorio nam je ljubazni domaćin, direktor OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ Nenad Stojković:

„Ova škola je stara dama sa muškim imenom, stara dama zato što ove godine, 24. novembra slavi 215 godina od svog postojanja, a muško ime po velikom pesniku Jovanu Jovanoviću Zmaju, koji je doajen srpske književnosti za decu i čovek koji je verovatno najčitaniji pesnik u našoj književnosti. Iako je Svilajnac malo mesto ovde se oduvek shvatao značaj obrazovanja i još u vreme resavskog kneza Milosava Zdravkovića Resavca prepoznata je potreba da se osnuje škola u Svilajncu i mislim da koreni obrazovanja kreću iz tog vremena. Minuli vekovi su učinili da se školstvo polako razvija, da postaje središte obrazovanja, ne samo đaka ovog grada već i okolnih mesta.“

Prva škola u Svilajncu osnovana je u vreme Prvog srpskog ustanka 1808. godine, odnosno u vreme dolaska Dositeja Obradovića u Srbiju. Prema podacima Andre Gavrilovića u knjizi „Narodne škole u Srbiji 1803–1815: skice za istoriju oslobođenja Srbije“ predstavljala je jednu od 40 osnovnih škola osnovanih po nahijskim centrima, trgovačkim varošima, seoskim opštinama i većim selima. Mala (osnovna) škola bila je smeštena u daščari crkvenog dvorišta, a učitelje su angažovali i plaćali roditelji. Posle sloma ustanka 1813. godine škola je prestala sa radom, a njenu tradiciju nastavlja danas škola „Jovan Jovanović Zmaj“.

SAVREMENA VASPITNO-OBRAZOVNA USTANOVA

Školu je protekle školske godine pohađalo 950 učenika i osim matične škole u Svilajncu, ona ima još 9 izdvojenih odeljenja od I do IV razreda, u Crkvencu, Gložanu, Dublju, Grabovcu, Vrlanu, Lukovici, Bobovu, Proštincu i Dubnici. Škola ima produženi boravak za učenike prvog i drugog razreda, a deo je i programa „Druga šansa”, koji je namenjen odraslim osobama bez završene osnovne škole.

Škola je danas jedna savremena vaspitno – obrazovna ustanova, opremljena kabinetima i savremenim nastavnim sredstvima. Visok stepen profesionalizma nastavnika, potpuna digitalizacija škole, bezbedno i zdravo okruženje, poseban pristup socijalnim, kulturnim i opštim potrebama svakog učenika – samo su neki od prioriteta ove ustanove, koji se kontinuirano poboljšavaju i unapređuju.

U matičnoj školi u Svilajncu, pored 21 učionice klasičnog tipa, postoje i specijalizovani kabineti za informatiku i računarstvo, tehniku i tehnologiju, strane jezike, fiziku, hemiju, biologiju, geografiju, istoriju, likovnu i muzičku kulturu. Kabineti u Informatičko-tehničkom bloku kompletno su opremljeni računarima, a u svakoj učionici se nalazi laptop i projektor.

„Jedan od pokazatelja kvaliteta rada naše škole jesu i rezultati učenika, ne samo u savladavanju školskog programa, nego i u vannastavnim aktivnostima. Učenici ove škole ostvaruju značajne rezultate; prošle školske godine smo imali 12 republičkih nagrada i mnoštvo okružnih, opštinskih…. U školskoj 2022/2023. godini naši učenici osvojili su ukupno 450 nagrada na školskim takmičenjima. Naši đaci su danas veoma uspešni stručnjaci u mnogim važnim institucijama Srbije, na domaćim pa čak i na nekim stranim fakultetima naši nekadašnji đaci su danas njihovi predavači…“, kaže direktor Stojković.

U matičnoj školi nastava se odvija u dve smene, pre podne za predmetnu a popodne za razrednu nastavu. Ima 130 zaposlenih učitelja, nastavnika i pomoćnog osoblja. U svom radu nastavno osoblje upotrebljava savremena učila, esDnevnik, E-Učionicu (Moodle platformu za edukaciju), a u periodu 2020–2022. god. i Zoom platformu za nastavu na daljinu u realnom vremenu.

Škola ima svoj zvanični sajt – oszmajsv.edu.rs/, Fejsbuk stranicu – @skolazmajce, digitalne školske novine „Zmajče” – zmajce.weebly.com, kao i Učeničku zadrugu „Zmajeva zadruga”, sa više stotina članova, kako učenika i njihovih roditelja, tako i zaposlenih.

UČEŠĆE U PROJEKTIMA

Škola učestvuje u mnogim međunarodnim projektima i programima renomiranih organizacija. U okviru međunarodnog programa organizacije Ambasadori održivog razvoja i životne sredine koja sprovodi program Fondacije za edukaciju u oblasti životne sredine (FEE), škola je krajem 2022. godine dobila prelaznu zelenu zastavu i sertifikat međunarodne Eko-škole. Ovo prestižno priznanje se dodeljuje za dostignuća u sprovođenju i unapređivanju obrazovanja o održivom razvoju i stalnom poboljšanju po pitanjima životne sredine u samoj školi i njenoj široj okolini.
Škola u Svilajncu je i deo programa „Škola za 21. vek”, organizacije British Council, uz finansijsku podršku Vlade Velike Britanije, realizovan kroz projektat „Zdrava deca – srećna deca”. Ovim programom British Council omogućava da učenici ove škole steknu veštine kritičkog mišljenja i rešavanja problema, usvoje praktične veštine programiranja, dakle, sve ono što zahteva savremeno obrazovanje za potrebe tržišta pri zapošljavanju i napredovanju u struci. Najbolji pokazatelj primene ovog programa je osvojeno prvo mesto naše škole za najbolje osmišljen i najkorisniji projekat „Čist vazduh – zdrav život” na Republičkom takmičenju „Škola za 21. vek”, održanom 2020. godine.

“Mi smo trenutno i kandidati za model ustanovu u oblasti inkluzivnog obrazovanja pod nazivom “Kvalitetno obrazovanje za sve – učimo svi zajedno” i uveliko traju aktivnosti i obuke za taj projekat i negde krajem sledeće godine očekujemo da ćemo podneti aplikaciju za dobijanje statusa Model ustanove za oblast inkluzivnog obrazovanja”, dodaje direktor Stojković.

REKONSTRUKCIJA OD TEMELJA DO KROVA

Detaljnu rekonstrukciju i kompletno opremanje ustanove zajedno su finansirali Opština Svilajnac i Vlada Republike Srbije, tj. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Radovi su započeli u julu 2018, a završeni su avgusta 2019. godine.
Sanirani su zidovi i plafoni, urađena je nova fasada sa termoizolacijom, zamenjena je krovna konstrukcija i krovni pokrivač. Urađena je potpuno nova električna, telekomunikaciona, signalna i mašinska instalacija, zamenjene su vodovodne i kanalizacione cevi, postavljena nova sanitarija, moderne podne obloge, zamenjena kompletna spoljašnja i unutrašnja stolarija, kotlovi za grejanje. Postavljena je nova rasveta, urađena je najsavremenija kuhinja sa novom trpezarijom, nabavljen je kompletan školski nameštaj, uključujući i ormariće za učenike. Obezbeđena su digitalna učila: svaki kabinet ima interaktivnu tablu, kabineti u Informatičko-tehničkom bloku kompletno su opremljeni računarima, a u svakoj učionici se nalazi računar i projektor. Prostorija za produženi boravak je proširena, osavremenjena i u potpunosti prilagođena potrebama učenika. Stilski i funkcionalno su modernizovana oba školska bloka, sa tri novoa i u tri boje, uz koja su izgrađena sigurnosna stepeništa. Potpuno je renovirana i sala za fizičko vaspitanje i sport, urađene su moderne svlačionice i zanovljeni sportski tereni sa tartan-podlogom i veštačkom travom. Uređeno je školsko dvorište po tehničkim standardima pristupačnosti, koje je prilagođeno osobama sa invaliditetom. Sasvim je preuređen i park pored škole, a urađen je i novi parking iza škole. Škola je u celosti energetski efikasna.

U međuvremenu je završena i kompletna rekonstrukcija izdvojenih odeljenja matične škole u Crkvencu, Gložanu, Grabovcu i Dubnici, a u novembru 2019. i u Bobovu. I u školsku 2022/2023. godinu škola je sa svojim izdvojenim odeljenjima ušla potpuno uređena i spremna za nove pobede u obrazovanju. Tako učenici i zaposleni s punim pravom mogu danas reći da imaju savremenu školu po evropskim standardima, školu za 21. vek, u kojoj na najbolji način mogu sticati nova znanja i razvijati svoje kompetencije.

Projekat se sufinansira sredstvima Opštine Svilajnac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *