Ministar turizma i omladine Husein Memić posetio Nacionalnu smotru izviđača u Zaječaru

Povodom 11. Nacionalne smotra Saveza izviđača Srbije – jednog od najznačajnijih događaja u izviđačkoj zajednici koji se organizuje svake četvrte godine, Grad Zaječar, koji je domaćin Smotre, posetio je Husein Memić, ministar turizma i omladine u Vladi Republike Srbije.

Memić je obišao kamp izviđača u Park šumi „Kraljevica“, gde boravi oko 1100 izviđača iz 30 gradova Srbije i 12 zemalja sveta – Slovenije, Izraela, Palestine, Sirije, Kuvajta, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Francuske, SAD-a, Švarcajske i Rumunije.

„Na poziv Saveza izviđača Srbije obišao sam ovaj kamp i razgovarao sa ovim ljudima koji su došli ovde sa četiri kontinenta. Posle skoro pet godina ovo je centralni događaj u Zaječaru i mi promovišemo ovakve vrednosti, razgovaramo sa mladim ljudima, ali i sa starijima, u moru svih problema koji su nas zadesili ove godine. Ovo je pravi primer kakao mladi treba da se edukuju i da budu spremni za život, da stariji ljudi koji su tu sa njima im prenesu svoja iskustva. Želja Ministarstva je da imamo dijalog sa mladim ljudima, obilazimo gradove, opštine i čujemo šta su njihove potrebe, kako bi ih preneli na rad našeg ministarstva“, kazao je Memić.

Izviđači su smešteni u kampovima na Kraljevici. Kamp naselje kreće od skijaške straze prema Fakultetu za menadžment, duž trim staze, gde je postavljeno oko 600 šatora.

Ovaj događaj je prilika da se izviđači upoznaju sa različitim izviđačkim grupama iz celog sveta, razmenjuju iskustva, stvaraju nova prijateljstva i razvijaju socijalnu veštinu među mladima. Grad Zaječar će tako nešto, uvek podržati.

„Grad Zaječar je ponosan na jedan ovakav događaj, prevashodna zasluga je zaječarskom Odredu koji je jedan od najstarijih u zemlji. Ovo je ne samo zadovoljstvo, velika je to odgovornost, obaveza, organizovati ovako nešto. Grad Zaječar će nastaviti da podržava ovakve manifestacije, s obzirom na to da su od velikog interesa i za sam grad, i za omladinu, a i za Srbiju“, poručio je Vladimir Videnović, zamenik gradonačelnika Zaječara.

Nakon obilaska izviđačkog kampa, ministar Memić je razgovarao sa mladima i predstavnicima Kancelarije za mlade u maloj sali Gradske uprave u Zaječaru. Boravak u Zaječaru ministar je iskoristio da poseti Narodni muzej i arheološki lokalitet “Feliks Romulijanu” koji je od 2007. godine na listi UNESKA.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *