Međunarodna omladinska razmena “Elemental” na Staroj planini

Dečiji centar Zaječar realizuje Međunarodnu omladinsku razmenu “Elemental”, koji se odvija u kampu Kalavat na Staroj Planini, a ima za cilj promociju i prevenciju mentalnog zdravlja kroz razvoj životnih veština učesnika/ca (soft skills) neformalnim metodama eksperimentalnog učenja i u praktičnoj razmeni sa prirodom i lokalnom sredinom.

U desetodnevnoj međunarodnoj razmeni učestvuje 28 mladih iz Bosne, Hrvatske, Severne Makedonije i Srbije. Organizacija nosilac projekta je Dečiji centar, a partnerske organizacije su Bravo(Sarajevo), Institut of youth pover (Rijeka), NECI (Štip). Projekat je finansijski podržan kroz program Erasmus+, za čije je sprovođenje u Srbiji nadležna Fondacija Tempus.

Prema podacima UNICEF-a najmanje jedna od 5 mladih osoba uzrasta od 9-17 godina u Srbiji, ima dijagnostikovan poremećaj mentalnog zdravlja, dok svaka 10 mlada osoba ima poremećaj koji izaziva značajne probleme funkcionisanja. Najčešće mentalne bolesti kod adolescenata su anksioznost, poremećaji raspoloženja, pažnje i ponašanja, depresija. Čak 75% mentalnih poremećaja nastupa pre 25. godine i zato je važno prepoznati ih i reagovati.

Ovom razmenom želimo da omogućimo grupi mladih iz Hrvatske, Severne Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine sticanje veština za prevenciju i promociju mentalnog zdravlja (lične i socijalne kompetencije); da stvorimo bazu za samostalni razvoj psihosocijalnih veština (kompetencija učiti kako učiti); da uvećamo repertoar praktičnih kreativnih veština (kuvanje, ručni rad, šminka, ples, gluma, kamperske veštine itd); da podignemo svest o lokalnoj zajednici kao izvoru podrške (interkulturalna kompetencija), navode organizatori kampa.

Učenje se odvija kroz: vežbe introspekcije (kontak sa sobom); vežbe u prirodi (kontakt sa prirodom, biljkama, životinjama, različitim senzacijama); vežbe sa “drugima” (kontakti u okviru grupe, kontakti sa lokalnim stanovništvom, društvene igre). Pored funkcije zaštite mentalnog zdravlja, psihosocijalne veštine (emocionalna inteligencija, soft skills), prepoznate su kao najtraženija kompetencija za kreiranje produktivne i inovativne radne sredine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *