UNS: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija da objavi rezultate medijskih konkursa

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva Ministarstvo informisanja i telekomunikacija (MIT) da najzad objavi rezultate devet konkursa za sufinasniranje medijskih projekata iz oblasti javnog informisanja. MIT ni devet dana po isteku roka nije objavio rezultate raspisanih konkursa.

UNS ističe da je rok za donošenje Odluke o raspodeli sredstava, po Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, 90 dana od dana zaključenja konkursa, a to je bio 11. jul 2023. godine.

Na pitanje UNS-a kada će objaviti rezultate, s obzirom na to da je rok istekao, Ministarstvo nije odgovorilo.

UNS podseća da se medijski konkursi raspisuju za projekte, odnosno izveštavanje i aktivnosti u tekućoj godini. S obzirom na to da još uvek nisu objavljena ni rešenja o raspodeli sredstava, a da nakon toga slede i revidiranja budžeta i potpisivanje ugovora, ne može se očekivati da mediji čiji su projekti prihvaćeni, sa njihovom realizacijom počnu pre avgusta ili septembra.

UNS ističe da se nepotrebnim odugovlačenjem donošenja Rešenja o raspodeli ulazi u poslednji kvartal godine i time obesmišljava ideja projektnog sufinansiranja medija.

UNS podseća da se pri pisanju medijskih zakona i Pravilnika iz oblasti projektnog sufinansiranja, kao i Medijske strategije, zalagao da se propiše obaveza raspisivanja medijskih konkursa početkom godine, kako bi mediji na vreme dobili novac i imali čitavu godinu za sporovođenje projekata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *