Kompozicije poznatih španskih autora u izvođenju Marijane Radosavljević i Marije Rašić

U okviru „Zaječarskog kulturnog leta“, na letnjoj sceni Nenad Ciganović, u dvorištu Pozorišnog muzeja sinoć je održano „Veče španske muzike”, gde su se predstavile dve izvanredne umetnice iz Beograda. Publika je uživala u fantastičnoj interpretaciji više od 20  kompozicija istaknutih španskih  autora – Fernanda Sora, Hоakina Rodriga i Manuela de Falje, u izvođenju soprana Marijane Radosavljević i Marije Rašić na gitari.

Marijana Radosavljević je operska pevačica, stalni član i solista Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički” i spoljni saradnik Hora RTS-a, a bavi se i pedagoškim radom. Osnovne i master studije solo pevanja završila je na Fakultetu umetnosti u Nišu, a specijalnističke studije iz oblasti kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Dobitnik je brojnih nagrada iz oblasti solo pevanja i kamerne muzike.

Marija Rašić je mlada gitaristkinja i nastavnik u osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi „Davorin Jenko” u Beogradu, koja je nedavno završila master studije klasične gitare na „Franc List Akademiji” u Budimpešti. Nastupala je na brojnim koncertima u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nacionalnih i stranih stipendija, te je osvojila više od četrdeset nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Aktivno izvodi muziku savremenih kompozitora i naručuje dela za solo gitaru i kamerne ansamble. Sem na klasičnoj gitari, Marija je nastupala na lauti, teorbi, baroknoj gitari, sapeu (indonežanskoj lauti) i električnoj gitari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *