Vidovdanski noćni uspon na Rtanj

Planinarski klub „Šiljak“ iz Boljevca, uz podršku Planinarskog saveza Srbije, i ove godine organizuje tradicionalni 22. po redu, „Vidovdanski – Noćni uspon na Rtanj“. Akcija se održava u noći između subote, 24. i nedelje 25. juna.

Staza ukupne dužine 14,2 km kreće iz naselja Rtanj (610mnv) južnom stranom planine, i vodi šumskom stazom do početka prve serpentine. Dalje nastavlja serpentinama i za četiri sata laganog hoda stiže se do vrha Šiljak na 1560 mnv.

Program akcije:

do 00:15 – okupljanje učesnika akcije i priprema za uspon,
00:30 – svečano otvaranje akcije,
00.45 – polazak na uspon južnom stranom,
04:30 – izlazak na vrh i posmatranje izlaska Sunca,
05:00 – 08:00 – vreme predviđeno za boravak na vrhu planine
08:00 – 11:00 – silazak južnom stranom u naselje Rtanj
11:00 – počinje zvanična ceremonija zatvaranja akcije, dodela zahvalnica, zlatnih, srebrnih i bronzanih značaka učesnicima RA.

Planina Rtanj je idealno mesto za sve ljude željne avanture. Osvajanje Šiljka, vrha Rtnja, na visini od 1560 m, i to noću, predstavlja veliki užitak. Vedre noći posetiocima pružaju prekrasan pogled na zvezdani svod. A čekanje zore i izlaska sunca upotpunjuju doživljaj, uz pogled na Boljevac, Bor, Sokobanju, Kopaonik, Jastrebac, Staru planinu, Kučajske planine. Kada je baš vedro posetioci mogu da vide i vrh Avale i Kalemegdan.

Rtanj pripada Karpatsko – balkanskim planinama. Sasatoji se od krečnjačkog grebena i krečnjačke kupe na istoku. Zaštitni znak Rtnja je piramida na kojoj se i nalazi najviši vrh Šiljak. Naš čuveni geograf Jovan Cvijić je Rtanj svrstavao u jednu od najlepših srpskih planina.

foto: Visit East Serbia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *