Književno veče posvećeno najnovijem romanu Irene Jović Stanojević “Kobni zvuci violine” (FOTO)

Irena Jović Stanojević, autorka romana o Šanku (Šanko si Bonka zalibi) i svojevrsnog bedekera kroz Zaječar (Nogu pred nogu), obradovala je Zaječarce novim romanom “Kobni zvuci violine”, koji je večeras predstavljen u Pozorišnom muzeju u Zaječaru.

Knjigu o tragičnoj sudbini učiteljice Darinke u Krivom Viru koju je početkom 20. veka ubio ljubomorni suprug Vojislav Ilić Mlađi, predstavili su Bora Dimitrijević, arheolog i publicista, Stevan D. Jovanović, profesor književnosti i autorka Irena Jović Stanojević. Stihove Vojislava Ilića Mlađeg govorio je Branislav Mijatović, glumac Pozorišta “Zoran Radmilović”, uz violinsku pratnju Bratislava Smičkovića.

Nakon promocije publika je mogla da kupi roman “Kobni zvuci violine” uz posvetu autorke.

Irena Jović Stanojević bila je dugogodišnji novinar-voditelj Radio Televizije Zaječar, autor brojnih magazinskih emisija i reportaža o ličnostima i događajima na tlu nekadašnje Crne Reke. Iz obilja sakupljenog tonskog i video materijala, nastale su i dve njene knjige: Šanko si Bonka zalibi 2017. i Nogu pred nogu kroz varoš Zaječar 2020. godine.

Irena Jović Stanojević od 2010. vlasnik je knjižare Kaligraf u Zaječaru.

“Drama koja se odigrala u julu 1905. godine u Krivom Viru iznedrila je stihove koji su ušli u antologiju srpske književnosti. Njihovog tvorca vinula je u neslućene visine. Opevavši zločin koji je počinio postao je najdeklamovaniji pesnik u zemlji.
Vojislav Ilić Mlađi, poeta i sudija. Čovek koji je zbog učinjenog odležao šest meseci, a onda postao sudija Apelacionog suda. Pesnik čiji su stihovi uklesani na memorijalu na Zejtinliku. Zločin iz strasti kome su svedočili Krivovirci.

Recitovao je na dvoru, pred odrima velikana. Njegovom pesmom “Evo jabuka” dočekivani su u školu novi đaci. A onda je nakon Drugog svetskog rata uklonjen iz svih čitanki, udžbenika i zbirki pesama. U žižu javnosti došao je tek pre nekoliko godina kada je neko od potomaka svu njegovu zaostavštinu predao udruženju “Adligat”.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *