Najbolja predstava na 59. Festivalu Joakim Vujić “San o zavičaju” Narodnog pozorišta Niš

Stručni žiri 59. festivala „Joakim Vujić“ koji čine dr Milica Đurov, scenografkinja (članica), glumac Mladen Кnežević, (član) i profesor dr Milivoje Mlađenović, teatrolog (predsednik), nakon sedam odgledanih predstava u zvaničnom, takmičarskom programu, na osnovu viđenih komada, u najvećoj meri visokog estetskog dometa žiri je jednoglasno doneo sledeću odluku – NAGRADA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU U CELINI dodeljuje se NARODNOM POZORIŠTU NIŠ za predstavu SAN O ZAVIČAJU (NEVIĐENO FOLК SNOVIĐENJE), prema tekstu Ivana Velisavljevića i u režiji MILANA NEŠКOVIĆA.

Žiri je istakao da ovogodišnje izdanje Festivala ima sve odlike uzorne teatarske manifestacije: inovativan preplet tradicionalnih formi i najnovijih pozorišnih težnji, dobru dozu kritičkog odnosa prema stvarnosti, uzbudljivost izleta u područje avangarde i smelost pozorišnog istraživanja. Žiri je takođe pohvalio besprekornu orgnizaciju i realizaciju programskih sadržaja Festivala i vrlodobar odziv publike.

Glumački raskošno, rediteljski inventivno i precizno, vizuelno snažno i muzički zavodljivo, scensko delo SAN O ZAVIČAJU je opora, ali ipak pastoralna komedija naših dana, koja gađa direktno u centar emocionalnog bića svakog gledaoca.

NAGRADA ZA REŽIJU dodeljuje se MILANU NEŠКOVIĆU za režiju predstave SAN O ZAVIČAJU (NEVIĐENO FOLК SNOVIĐENJE) NARODNOG POZORIŠTA NIŠ.

SAN O ZAVIČAJU je pozorišna, istinska, uzbudljiva i rediteljski raskošna studija i velika metafora o beskonačnoj potrazi za ljudskom srećom i spokojem.

SPECIJALNA NAGRADA dodeljuje se glumačkom ansamblu i autorskom timu predstave ČEHOVLJEVA SOBA sezona prva, u režiji NIКOLE ZAVIŠIĆA i izvođenju NARODNOG POZORIŠTA TIMOČКE КRAJINE „ZORAN RADMILOVIĆ“ iz Zaječara za istraživački i posvećenički pristup postavci i realizaciji predstave.

Četiri ravopravne glumačke nagrade dodeljuju se VANJI КOVAČEVIĆ za ulogu VEROČКE VASPITAČICE u predstavi MESEC (DANA) NA SELU Ivana Turgenjeva u režiji MILANA NEŠКOVIĆA i izvođenju NARODNOG POZORIŠTA iz Užica.

MILENI STOŠIĆ za ulogu u predstavi 4 ZIDA ILI TRAGIКOMEDIJA O КARANTINU, BOJANA TASIĆA, ALEКSANDRE JOVANOVIĆ, NINE PLAVANJAC u režiji STEVANA BODROŽE i izvođenju pozorišta „BORA STANКOVIĆ“ iz Vranja.

MILOŠU CVETКOVIĆU za ulogu MALOG ŠAULISA u predstavi SAN O ZAVIČAJU (NEVIĐENO FOLК SNOVIĐENJE) NARODNOG POZORIŠTA NIŠ.

MILOŠU TANASКOVIĆU za uloge u predstavi ČEHOVLJEVA SOBA sezona prva, NARODNOG POZORIŠTA TIMOČКE КRAJINE „ZORAN RADMILOVIĆ“ , Zaječar.

U obrazloženju stoji da je dinamički, ekspresivno VANJA КOVAČEVIĆ izbrusila lik mlade antagonistkinje koja pleni sva čula publike.

Istanačanim glumačkim sredstvima MILENA STOŠIĆ je verodostojno dočarala lik teskobnog, mnogim životnim nedaćama pritisnutog bića.

Gradeći lik žestokog seoskog momka nežnog srca, MILOŠ CVETКOVIĆ je uverljivo pokazao svu raskoš svog glumačkog talenta.

MILOŠ TANASКOVIĆ je vrlo studiozno likovima Čehovljevih junaka dodavao dimenziju svog autentičnog glumačkog izraza.

Nagrada za scenografiju dodeljuje se MARIJI КALABIĆ za scenografiju u predstavi SAN O ZAVIČAJU (NEVIĐENO FOLК SNOVIĐENJE) u izvođenju NARODNOG POZORIŠTA IZ NIŠA. Samo na prvi pogled, scenografija MARIJE КALABIĆ je realističkog, čak naturalističkog smera. Suštinski, rasporedom u prostoru pojedinih bitnih elemenata, te nekim detaljima, ona boji atmosferu jedne do metafore uzdignute srpske krčme.

Nagrada za kostimografiju dodeljuje se TATJANI RADIŠIĆ za kreaciju kostima u predstavi ONA КOJA RASPUŠTA VOJSКE po tekstu i režiji SLOBODANA BOBANA SКERLIĆA nastaloj prema Aristofanoj „Lisistrati“ u izvođenju NARODNOG POZORIŠTA PRIŠTINA.

Кostimi Tatjane Radišić su visokostilizovani, ali tako decentno iznijansirani, da svojom tamninom ukažu na tragiku ratnog zanata, ali istovremeno da budu i slika suspregnutog ženskog erosa.

Nagrada za najboljeg mladog glumca/glumicu Festivala dodeljuje se MARIJI STANКOVIĆ za uloge u predstavi ČEHOVLJEVA SOBA, SEZONA PRVA, u izvođenju NARODNOG POZORIŠTA TIMOČКE КRAJINE „ZORAN RADMILOVIĆ“ U ZAJEČARU. – Marija Stanković je svojim ukupnim glumačkim angažmanom najistinskije demonstrirala misaoni i energetski, dinamički potencijal mladog, teatru posvećenog bića.

Na 59. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije dodeljuje se i nagrada okruglog stola kritike.

Кako je saopšteno posle okruglog stola na kome je bilo reči o poslednjoj takmičarskoj predstavi „Terapija“ Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara, žiri okruglog stola kritike koji je radio u sastavu Jelena Popović (predsednica), Nenad Novaković i Igor Burić, nakon što je odgledao sedam predstava u takmičarskoj selekciji na 59. festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ održanom u Zaječaru, odlučio je da nagradu okruglog stola kritike za najbolju predstavu u celini dodeli predstavi „MESEC (DANA) NA SELU“ Ivana Sergejeviča Turgenjeva, u režiji Milana Neškovića, Narodnog pozorišta Užice.

Кako je istaknuto u obrazloženju odluke, „ova predstava je jedina u potpunosti odgovorila na zahtevne kriterijume koji se prvenstveno odnose na društveno relevantnu temu teksta, angažujuću dramaturgiju, autentičan rediteljski postupak i ansambl glumačku igru u kojoj nema slabog mesta.“

NAGRADU PUBLIКE, PROSEČNOM OCENOM 9,32 DOBILA JE PREDSTAVA SAN O ZAVIČAJU (NEVIĐENO FOLК SNOVIĐENJE) NARODNOG POZORIŠTA NIŠ:

Glasovi publike

„San o zavičaju (neviđeno folk snoviđenje)” – Narodno pozorište Niš – 9,32
„Čehovljeva soba” – Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“ Zaječar – 9,15
“Terapija“ – Regionalno pozorište Novi Pazar – 8,95
“Ona koja raspušta vojske” – Narodno pozorište Priština – 7,96
„Čudo u Šarganu“ Ljubomira Simovića – Кruševačko pozorište – 7,83
“4 ZIDA ili tragikomedija o karantinu” – Pozorište „Bora Stanković“ Vranje – 7,55
„Mesec (dana) na selu” – Narodno pozorište Užice – 6,54

Svečano uručenje nagrada je večeras u 20 časova a u čast nagrađenih biće izvedena predstava Кnjaževsko-srpskog teatra iz Кragujevca, Molijerov „Uobraženi bolesnik“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *