„Mesec dana na selu“ užičkog pozorišta na 59. Joakimu

Zaječarska publika je u okviru Festivala profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ šeste takmičarske večeri uživala u u komadu ,,Mesec dana na selu“, Ivana Sergejeviča Turgenjeva u izvođenju Narodnog pozorišta iz Užica.

Reditelj Milan Nešković opisuje predstavu kao magično realističnu tragikomediju koja se bavi emotivnim previranjima, egzistencijalnim problemima, ostvarenim i neostvarenim životima. Кako je rekao na okruglom stolu kritike, u prošloj sezoni režirao je dva Rusa, Turgenjeva i Čehova:

,,Poenta je da je Turgenjev ovaj komad koncipirao na opasnim vezama i tu je dramaturgiju doneo u Rusiju. Tada je tretirana kao neka lagana melodrama, a ja mislim da ovaj komad poseduje mnogo više od toga. On se bavi pre svega temom nedostataka ljudske empatije, učmalosti, prolaznosti kao i pitanjem gde sam ja u sopstvenom životu. Inače bilo mi je veoma lako da radim ovaj komad jer sam već radio sa nekim glumcima iz ovog ansambla. Ideja mi je bila da ispričam ovu priču iz vizure služavke koju glumi Tijana Кarajić. Mislim da smo dramaturški jako dobar posao odradili. Ekspoziciju predstave smo postavili tako da se ništa ne dešava prva dva čina, a onda smo uspeli da je ubrzamo i mnogo toga kažemo upravo kroz lik služavke. Ona je jedini lik koji nema nikakvu nadu da će joj život biti bolji i lepši, šta god se dogodilo u tih mesec dana na selu. Originalni naslov je ,,Mesec na selu“, a mi smo dodali ,,dana“. Mislim da smo uspeli da ,,stepsku“ ljubavnu sagu Turgenjeva, vremenski i prostorno približimo današnjem trenutku. Inače hvala selektorima što su za ovogodišnji Festival izabrali dve moje predstave ( Nešković je režirao i predstavu „San o zavičaju“).

Jako sam ponosan što su to dve sasvim različite predstave na prvi pogled, ali opet postoje sličnosti, poput koncepta muzike. Svaka scena u komadu počinje iz neke situacije i radnje, gde upravo ta muzika koja se dešava na početku, daje kontekst stanja likova koji se pojavljuju i smenjuju“, rekao je Milan Nešković.

Bojana Zečević, glumica koja tumači lik Natalije Petrovne, rekla je na okruglom stolu kritike da je prezadovoljna saradnjom sa rediteljem predstave:

,, Meni je bilo divno. Nešković je temeljan, ozbiljan reditelj sa odličnim smislom za humor, što je meni posebno važno. Tokom rada na predstavi postali smo prijatelji. On je čovek koji je došao sa jasnim ciljem i idejom a mi smo ga kao glumci pratili, uneli svoju kreaciju i tako pomogli da oblikujemo ovu predstavu, koja će se, nadam se, dugo igrati.“

U predstavi ,,Mesec dana na selu“ Aleksija Nikolajeviča igra mladi glumac Dejan Maksimović, koji je rekao da je uživao radeći ovaj komad.

,,Jeste ovo veliko štivo, ali mi smo ga napravili da postane jednostavnije. Ja sam diplomirao pre četri godine i dragoceno je da se posle akademije desi neki reditelj koji ti otvori vidike i povede nekim pravim putem. Bio je ovo veliki zadatak, s obzirom na to da je reč o delu jednog ruskog klasika. Ali mi smo ga pojednostavili, osavremenili i sve je bilo nekako lako i pitko.”

Istog je mišljenje i mlada glumica Vanja Кovačević, koja je istakla da joj je ovo dragoceno iskustvo:

,,Reditelj je znao šta hoće i bio je uvek otvoren za predloge, što nam je olakšalo i učinilo da zajedno dođemo do mnogih rešenja. Ova predstava je naš zajednički rad“.

Na okruglom stolu kritike govorio je i dramski pisac i reditelj Željko Hubač, koji nije krio oduševljenje.

,, Večeras sam pogledao genijalan dramaturški postupak u prva dva čina. U drugom delu sam shvatio iz čije vizure se gleda priča. Sve ide jako brzo i sve te sustiže. Za ovako nešto potrebno je odlično poznavanje Turgenjeva, kao i glumačkog ansambla. Vi ste ispričali priču o ljudskoj nesreći iz vizure Turgenjeva koji miriše na Čehova. Ja sam zahvalan na tome i ovakve predstave mi vraćaju nadu u budućnost pozorišta“.

Pored pomenutih glumaca u predstavi igraju Igor Borojević, Divna Marić, Ivana Pavićević, Vahidin Prelić, Hadži Nemanja Jovanović, Tijana Кaraičić Radojičić i Janko Radišić. Dramaturškinja je Jelena Mijović, scenografiju potpisuje Andreja Rondović, kostime Biljana Grgur a kompozitor i pijanista je Ignjat Milićević.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *