Na “Joakimu” sinoć „4 zida ili tragikomedija o karantinu“ iz Vranja

Na Festivalu „Joakim Vujić“ u zaječarskom teatru, treće takmičarske večeri, odigrana je predstava Pozorišta “Bora Stanković” iz Vranja “4 zida ili tragikomedija o karantinu”. Predstava je omnibus kratkih dramskih tekstova iz pera Bojana Tasića, Aleksandre Jovanović i Nine Plavnjac, čiju režiju potpisuje reditelj Stevan Bodroža. Od smeha preko gorčine do suza i šoka vodi nas reditelj u dvoipočasovnoj predstavi koju povezuje doba pandemije korone.

Moderator okruglog stola Nenad Novaković, rekao je da je reč o aktuelnom tekstu i tematici koju smo svi preživeli. Četiri priče koje naizgled imaju zajedničku liniju koja ih spaja a mogle bi da se igraju i pojedinačno.


Aleksandru Jovanović, autorku druge priče nije samo korona inpirisala za rad na ovom komadu. “Inspiraciju sam pronašla najpre u ratu u Ukrajini, inflaciji, poskupljenju kirija, zapravo u celokupnoj moralnoj krizi koja je zadesila sve nas. Mi smo se u toku rada bavili porodicom i porodičnim odnosima. Rekla bih samo da je taj karantinski okvir konkretno za četvrtu priču, zapravo sloboda i jedina pozitivna stvar, jer su zahvaljujući tom zatvaranju protagonisti otkrili neke nove horizonte.”

Bojan Tasić, pisac prve priče u kojoj se najbolje vidi šta sve donosi karantin u 4 zida. On je dodao da je korona zapravo samo dramska podloga i povod da se ispričaju bizarne i pomalo šokantne priče o ljudskim sudbinama.

Kako se čulo na okruglom stolu od Bojana Jovanovića, glumca i umetničkog rukovodioca teatra, ovo je drugi put da sarađuju sa rediteljem Stevanom Bodrožom.
“Spontano se javila ideja da napravimo ovakvu predstavu, a polazna osnova bio je roman 14 dana karantina Stefana Mihalovskog. Sama ova priča nije bila dovoljna za celovečernji komad, Stevan je pozvao naše mlade dramaturge sa idejom da naprave omnibus i da svako napiše svoju priču. Inače četvrtu priču dramatizovala su sva tri autora. Ova predstava zapravo pokazuje šta se dešava sa pojedincem kada se nađe pod uticajem pandemije ovakvih razmera.”

Glumica Kristina Janjić Stojanović rekla je da nije bilo ni malo naporno uklapati sve ove priče. “Nije bilo teško, svako je igrao individualno, osim kolega koje su se pojavljivale u prvoj, drugoj i u četvrtoj priči. Na kraju smo se okupili i svako je dao predstavi svoj pečat i energiju. Inače reč je o kamernoj predstavi, koju je reditelj predložio zbog intimnosti i boljeg doživljaja tokom gledanja.”

Kako se čulo na okruglom stolu, putovanje ka dnu ponekad je i potraga za tačkom oslonca i traganje za nekom novom dubinom. Pored Bojana i Kristine u predstavi igraju: Nenad Nedeljković, Radmila Kocevska, Jelena Filipović, Tamara Stošić, Marko Nikolić, Milena Stošić, Žetica Dejanović, Dragan Živković i Anđela Vlajković. Kostimograf je Selena Tomašević, a scenograf Tanja Žiropađa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *