Troje mladih muralista ostavilo pečat na zaječarskim fasadama

Vuk Đurić Endo, Zmaja i GLOW – dvoje domaćih i jedan bugarski umetnik, nedavno su u Zaječaru oslikali dva murala.

Endo i GLOW prvi put su se susreli na zidu; oslikali su zajednički mural pod nazivom Crni Timok, ali sa dve odvojene celine. Kako su srodni po stilskom izražaju, na njihovom muralu je preovladala likovnost u kompoziciji elemenata – sastavljeni su od apstraktnih, geometrijskih oblika.

Zmaja je u Zaječaru oslikala samostalni mural Hide and seek, sa tematikom egzotike – pejzaža u džungli, u kom je neizostavan naravno tigar.

Nakon ova dva murala, tokom prve polovine juna oslikaće se i drugi deo u selu Avramica, gde će host biti mladi travar Dušan Zdravković, a mural će izraditi Ivan Andrijašević Fokus.

Celokupnu akciju osmislio je i realizovao festival Outhide u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koji sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine Republike Srbije i Fondacijom Jelena Šantić.

Vuk Đurić Endo fakultet je završio u Kosovskoj Mitrovici, bazu našao u Čačku, a slika po celom svetu – Portugaliji, Vijetnamu, itd. Jedan je od suosnivača festivala murala Dani urbane kulture i muzičkog festivala Uzlet u Čačku.
GLOW je rođen i odrastao na ulicama Sofije u Bugarskoj. Njegov rad je snažno usađen u urbano okruženje i pozitivnu transformaciju javnog prostora. Grafite je počeo da crta početkom 2000-ih koji su polako oblikovali njegov lični apstraktni jezik i prepoznatljiv stil zasnovan na smelim kompozicijama, živim bojama i geometrijskom toku.
Zmaja je mlada muralistkinja i vizuelna umetnica iz Čačka. Rođena je i odrasla u Kanadi, a studije je završila u Sijetlu. Objavila je knjigu ilustracija Kod nas se kaže / We tand to say, skup svakidašnjih fraza sa Balkana.
Ivan Andrijašević, alias Fokus, se aktivno bavi grafitima od 1999. godine. Iza sebe ima više od 500 radova nastalih mahom u lokalnoj zajedinci u kojoj živi, ali crtao je i u Hrvatskoj, Grčkoj, Bugarskoj, Sloveniji, Austriji, Sjedinjenim Američkim Državama. Autor je graffiti monografije „Letters that matter” (samizdat, 2018). Pripada old-school/veteranskoj generaciji graffiti umetnika u Srbiji a stilski se njegov rad može opisati kao lettering.

Foto: Milan Petrović

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *