Za izgradnju nove toplane na biomasu Majdanpeku četiri miliona evra

U izgradnju nove toplane na biomasu u Majdanpeku biće uloženo 4 miliona evra. Ugovor o izgradni potpisan je u Ministarstvu rudarstva i energetike.

“Majdanpek je još jedna lokalna samouprava koja će u potpunosti preći na korišćenje biomase u sistemu daljinskog grejanja. Ovom investicijom, mazut odlazi u prošlost, pa će emisije sumpor-dioksida iz toplane biti u potpunosti eliminisane, dok će se emisije ugljen-dioksida smanjiti za 93 odsto, sa 3.757 tona na 263 tona CO2 godišnje. Sa druge strane, procenjuje se da će troškovi rada toplane biti manji za 15 odsto”, istakla je prilikom potpisivanja ugovora ministarka Dubravka Đedović.

foto: MER

Zajedno sa rekonstrukcijom dela toplovodne mreže i podstanica, za koje je ugovor potpisan u aprilu,  u ovaj projekat u Majdanpeku biće uloženo 5,5 miliona evra.

Očekuje se da radovi na toplovodu i podstanicama počnu narednih dana i da se završe do početka grejne sezone, dok je planirano da radovi na gradnji nove toplane počnu u julu i da budu završeni do februara 2024. godina.

Posle Malog Zvornika, Priboja i Novog Pazara, Majdanpek je četvrta lokalna samouprava koja će dobiti novu toplanu na biomasu u okviru projekta “Podsticanje razvoja obnovljive energije-razvoj tržišta biomase u Srbiji – faza 1”, vrednog 26,75 miliona evra, koji se realizuje uz podršku nemačke razvojne banke КfW i donaciju Švajcarske konfederacije.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo, Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *